Реклама / Ads
3| 5610 |23.10.2009 НОВИНИ

Присвояват името на Българската охридска архиепископия

.
Очаква се реакцията на БПЦ заради намеренията на неканоничната и неавтокефална Македонска православна църква.
 

Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество изпрати до негово светейшество Максим Патриарх Български и митрополит Софийски, както и до Светия Синод на БПЦ. Frognews.bg публикува текста без редакторска намеса:


ОТНОСНО: Открито писмо до българският патриарх Максим
и Светия синод на БПЦ по повод намерението за нaименоване на МПЦ като "Охридска архиепископия"

Ваше Светейшество,

Както вероятно Ви е известно от медиите, на предстоящ Църковно- народен събор се очаква православната църква в Република Македония да се наименова официално като "Македонската православна църква – Охридска архепископия".

Позволяваме си да обърнем Вашето внимание на факта, че Българската охридска архиепископия е неразделна част от културно-историческото наследство на благочестивия и православен български народ и на БПЦ като негов духовен пастир по време на вековните исторически изпитания.

Доколкото ни е известно, МПЦ няма международно признание като канонична автокефална православна църква в Република Македония. Изразяваме сериозно недоумение и дълбока тревога от планираното посе- гателство върху името на Българската охридска архиепископия като исконно духовно наследство на нашия народ и БПЦ.

Уеб-сайтът на МПЦ (https://www.mpc.org.mk) показва, че за съжаление МПЦ няма сестринско поведение спрямо БПЦ и действа като активен проводник на нехристиянски, ненаучни и езически теории, легенди и символи (като теорията за "старомакедонско писмо" на камъкът от розета и много други). От тази гледна точка, напълно неуместно е исконното име на Българската охридска архиепископия да бъде отстъпвано като "духовен подарък" за МПЦ.

Във връзка с горното, изпълнени с голяма почит и уважение към Ваше Светейшество, бихме желали да Ви запитаме дали БПЦ възнамерява да излезе срочно с официално становище относно присвояването на името на Българската охридска архиепископия от неканоничната и неавтокефална Македонска православна църква?

С уважение:
1. акад. Георги МАРКОВ
Директор на Института по история
при Българската академия на науките
2. Даниел ПАНЧЕВ
Асоциация за изследване и развитие
на гражданското общество – AРГО
3. Лари КОРОЛОВ
Македонска патриотична организация
"Швейцария на Балканите" – Канада
4. д-р Георги ГЕНОВ
Фондация "Музей Жул Пинкас-Пасен"
5. Александър КАРАДЖОВ
Македонска патриотична организация
"Пирин" – Канада
6. Яна МЛАДЕНОВА
Македонска патриотична организация
"Тодор Александров" – Австралия
7. проф. Симеон СИМЕОНОВ
Ректор на Българската православна църква
"Св. Георги", Торонто – Канада
8. Калоян Методиев
ПП "Общество за Нова България"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4820 |15.10.2009 Дянков: Българската енергийна политика обслужва Русия . 0| 4767 |18.09.2009 Борисов и Барозу знаят името на новия ни еврокомисар . 13| 5862 |16.09.2009 Българската икономика - в състояние на свободно падане . 0| 5157 |15.09.2009 Без храна в школата в името на чипса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads