Реклама / Ads
4| 6499 |28.04.2023 НОВИНИ

Росен Христов и изпълнителният директор на НЕК измислили стратегия за възстановяване на ПАВЕЦ Чаира

.
Източник: Минитерство на енергетиката
Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев представиха пред медии стратегия за възстановяването на ПАВЕЦ “Чаира”.

“Направени са анализи за текущото състояние от независими български и международни експерти. Всички анализи посочват умора на метала, като са засегнати и четирите агрегата. На база на информацията дотук вървим към концепцията да се направи междинен ремонт на два от агрегатите, които да дадат живот от порядъка на няколко години и да бъдат пуснати, а паралелно да върви подготовка и изпълнение на мащабен ремонт за всички четири”, обясни Христов.

 

По думите му цената за междинния ремонт на един агрегат по предварителни изчисления възлиза на 10 милиона лева, а основният и за четирите - около 200 милиона лева. Той допълни, че след около две седмици се очакват експерти и от компанията Тошиба, които са проектанти и изпълнители на част оборудването. “ПАВЕЦ Чаира е изключително важна за енергетиката на България, тъй като представлява гигантска система за съхранение на енергия.

 

С въвеждането на все повече източници на възобновяема енергия, тези системи са ключови”, подчерта Христов. Той даде пример, че като параметри ПАВЕЦ “Чаира” може да съхрани енергия колкото един блок на ядрената ни електроцентрала за близо 8 часа. 

 

Изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев разясни, че поради уникалността и спецификите на централата и безпрецедентната авария няма стандартно техническо решение и трябва да се приложи новаторски подход. “В момента с технологични компании работим по различни сценарии за въвеждане на хидро агрегатите в експлоатация както в краткосрочен, така и в дългосрочен план”, допълни той, цитиран от пресцентъра на министерството на енергетиката. 

 

Припомняме, че през март миналата година една от турбините на централата аварира, а седмици по-късно всички мощности на помпено-акумулаторната централа спряха. ПАВЕЦ Чаира е най-големият и сложен хидроенергиен комплекс на Балканите. Към днешната дата тя е на трето място по пад за такъв тип ПАВЕЦ, като на първо и второ място са централи, изградени в Япония, но построени значително по-късно. Строителството на ПАВЕЦ Чаира започва през 1972 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2672 |27.04.2023 Росен Костурков /ПП-ДБ/ разкри кога ще е готов съставът на кабинета . 9| 2662 |22.04.2023 Росен Христов: Осигурена е енергийна сигурност не само в страната, но и в целия регион . 9| 3489 |22.04.2023 Росен Желязков заподозря, че ПП-ДБ всъщност се срамуват от подкрепа от ГЕРБ . 3| 2566 |20.04.2023 Десислава Атанасова била по-подходяща за шеф на НС от Росен Желязков, смята Радостин Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads