Реклама / Ads
5| 4959 |13.05.2020 НОВИНИ

Росен Желязков: ЕК даде препоръки, ще предложим мерки за транспорта до дни

.
Росен Желязков
ЕК не налага мерки а дава препоръки. Препоръката е противоепидемичните мерки да са пропорционални, да има баланс и координация между съседните държави. Какви ще са предложенията на България трябва да бъде съгланувано с редица държавни структури и да стане ясно в рамките на днешния или утрешен ден.
 

Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ министърът на транспорта Росен Желязков за транспортните мерки след отпадане на извънредното положение и Закона за движение по пътищата.

 

По думите му тепърва всяка държава съгласувано с останалите, трябва да направи това, като един от водещите елементи е точката на тръгване и точката на пристигане. Например, ако се тръгва от България към Белгия - то противоепидемичните мерки в тези две държави трябва да са еднакви.

 

Относно възможностите да има двустранни споразумения за движение на хора между две съседни страни, каквито са например България и Гърция, министърът отговори, че мерките трябва да са координирани, за да не се окаже, че се спазват едностранно. По думите му дали карантината ще е 14 дни или ще стане по-малко, дали ще се възприеме някакъв принцип на тестване ще стане ясно в следващите дни.

 

На въпрос дали карантината не се използва като инструмент да ходим на българското Черноморие министърът отговори, че това му се струва много конспиративно, но ако е така би го подкрепил, защото ще е в полза на нашия туризъм.

 

"Карго превозите в момента работят, ежедневно съм в разговори с тях, проблемът е с обществения транспорт", сподели още Желязков.  Той анонсира, че се обмисля нова грантова схема за заетите в сектор обществен превоз на пътници, които са над 20 000 души. "Мярката ще се ползва няколко месеца, ще бъде достъпна за всички в бранша. Обмисляме и друга мярка, която да е насочена към предприятията.", каза ощ министърът и допълни, че е важното предложените мерки да бъдат устойчиви, а не да са стихийни и за момента.

 

Той коментира още, че "зелените коридори", които действат в момента са за превоз на стоки. Пътнически зелени коридори в момента няма, защото има ограничения за групови пътувания, а и тяхното въвеждане е въпрос на яснота за мерките в Шенгенското пространство, при преминаването през гранични пунктове и др.

 

Той коментира и новият закон за пътищата като обясни, че трябва три законопроекта да бъдат обединени в един. Относно предложенията на главния прокурор Иван Гешев за сериозни санкции към водачи употребили алкохол и наркотични вещества и причинили катастрофа заяви" "Нека да има крути мерки. Водещото е безопасност на пътя".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7716 |13.05.2020 Напрежение пред МС! Сашо Диков чака Борисов, за да му предаде акциите на ФК „Левски“ /допълнена/ . 18| 7320 |11.05.2020 Френски професор: Измислица е, че коронавирусът е създаден в лаборатория . 12| 5814 |07.05.2020 Проф. д-р Георги Михайлов: Около вируса се създаде апокалипсис . 5| 7197 |07.05.2020 Росен Миленов: Вече 30 години депутатите са пионки на мръсните пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads