Реклама / Ads
4| 2888 |08.02.2024 НОВИНИ

Росен Желязков: Няма тайни срещи и договорки межу управляващото мнозинство в Народното събрание

.
Росен Желязков
Председателят на парламента Росен Желязков категорично отрече да се извършват каквито и да е тайни срещи и договорки межу управляващото мнозинство в Народното събрание. По думите му разговорите между парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС е „нормална парламентарна практика“.
 

Няма нищо неестествено, че Йордан Цонев, Асен Василев и Бойко Борисов се срещат и разговарят, това е част от парламентарния живот. Единият е председател на бюджетната комисия, другият е финансов министър, а Борисов е председател на най-голямата парламентарна група в това Народно събрание, обясни Желязков.

 

На въпрос дали ПП-ДБ и ГЕРБ „може да се оправят без Пеевски и ДПС“, Росен Желязков отвърна, че „няма как да има мнозинство в този парламент без Движението за права и свободи“.

 

Досега процесът по подготовка на ротацията вървеше плавно, докато в един момент от „Продължаваме промяната“ не поставиха едно ново и неочаквано условие – освен вицепремиер, акад. Денков да бъде и външен министър, което противоречи на първоначалното споразумение, според което Николай Денков ще бъде вицепремиер и министър на образованието. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV председателят на Народното събрание Росен Желязков.

 

Той подчерта, че позицията на външен министър е запазена за ГЕРБ и ако от „Продължаваме промяната“ настояват Мария Габриел да не бъде пръв дипломат, от партията на Борисов са готови да излъчат ново име.

 

Относно възможността преди ротацията да бъде подписан официално коалиционно споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, Желязков заяви, че още от самото начало от ГЕРБ са искали такова да бъде подписано, но от ПП-ДБ са предпочели думата „сглобка“ за съвместното им управление.

 

На финала на разговора председателят на парламента заяви, че България ще продължи да подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия, отбелязвайки, че целият демократичен свят е на страната на украинския народ, докато на страната на Русия са единствено Беларус и Северна Корея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 3067 |08.02.2024 Денков не иска поста в МВнР, но държи гласът на ПП-ДБ да се чува навън . 12| 3332 |08.02.2024 Доналд Туск: Рейгън се обръща в гроба заради републиканците в Сената . 1| 2956 |08.02.2024 Президентът на Румъния - на кръстосан разпит в европарламента заради удара срещу Евроинс Румъния . 11| 4928 |08.02.2024 "Ако аз решавах, България щеше да е в Шенген по суша още тази година". Какво си казаха Рюте и Денков в Нидерландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads