Реклама / Ads
49| 6400 |28.02.2013 НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Изборите ще бъдат на 12 май

.
"През последните 23 години бяхме свидетели на много неща. През тези години, които наричаме преход - бяхме свидетели на няколко кризи.
 

Историята на България обаче не е само тези 23 години. Историята е важна, защото без корените си ще изсъхнем бързо. Българската Конституция ни пази в трудни моменти и предвижда как да ги преодолеем. Тя е нашият стълб и упора. Десетилетия наред ние сме се стремили да изградим държава", каза президентът на Република България Росен Плевнелиев в изявление от парламентарната трибуна, което може да гледате тук.

"Много път извървяхме, но и не малко постигнахме. България заслужи да бъде член на ЕС и на НАТО", припомни държавният глава.

"В последния месец хората излязоха масово по улиците и показаха, че в страната ни има гражданско общество. Гражданите ни подадоха ръка и затова нека да я поемем. Имаме исторически шанс да върнем доверието на гражданите. Хората имат своите основателни искания и те имат дълбоки корени. Все по - големи групи от български граждани обличат своите протести в конкретни искания. Това е новото и това е различното, и ние нямаме право да ги пренебрегваме. Протестите са много, исканията са разнородни. Разчитаме на мъдрост, отговорност за излизане от кризата. Нека да не се правят прибързани оценки за исканията на гражданите, върху които не препоръчвам на никой да стъпва, а и гражданите не го позволяват. Проблемът е в неизпълнените обещания, ниското доверие в институциите", каза Росен Плевнелиев.

"Дано всички си даваме сметка за това, че днес пред очите на целия свят в България се гори европейското знаме, гори се Конституцията.  Трябва да запазим гражданският мир и общественият ред. Това е нашият основен дълг към държавата", добави президентът.

Плевнелиев се обърна и към протестиращите: "Вие вече променихте България, променихте и дневният ред. Институциите се задвижиха в правилната посока. България също".

"България върви към избори след неочакваната оставка на правителството. Това Народно събрание пък в оставащите дни трябва да се фокусира върху най - спешните задачи", поясни държавният глава.

Росен Плевнелиев заяви, че изборите трябва да се организират добре. "Не искам избори на Цветница и Великден. Това са светли християнски празници. Затова, ако и третия мандат за съставяне на правителство, който ще дам в петък на ДПС не успее, изборите ще се проведат на 12 май", съобщи държавният глава.

"Стана ясно на всички, предстоят избори. Това е основният инструмент на демокрацията. Те са механизмът, с който гражданите може да въздействат най - много на политиците", добави президентът.

"Гражданите изпращат ясен знак, че нямат доверие на партиите. Нека да променим това и да се отворим", призова Плевнелиев. Той заяви отново, че България има исторически шанс да си върне доверието.

"От президента хората очакват истината, а тя е, че държавата не разполага с магическа пръчка да направи хората богати", каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава не пропусна да напомни, че новоизбраното 42 Народно събрание  ще има много работа още от първия ден. "От това какви лица ще влязат в следващия парламент и какво ще свършат зависи дали очакванията на българските граждани няма да бъдат напразни", заяви президентът.

Плевнелиев напомни на всички депутати, че те не трябва да решават проблемите на определен кръг хора, а на всички български граждани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5352 |28.02.2013 В 10 часа днес президентът казва датата на изборите . 15| 5851 |27.02.2013 Плевнелиев: Утре ще обявя дата за изборите . 20| 5214 |26.02.2013 КСНС ще предложи 12 май за дата на изборите . 7| 5497 |24.02.2013 Дядо Кирил даде старт на изборите за патриарх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads