Реклама / Ads
42| 11785 |01.04.2018 ПОЛИТИКА

Ще берем ядове с разкрачената си позиция между Европа и Русия, категоричен е Плевнелиев

.
Към България в момента въпросите са не един - не само казуса ”Скрипал”, но и въпросът за Истанбулската конвенция. Има липса на дебат в НС. Това коментира бившият президент на България Росен Плевнелиев.
 
За мен е притеснително коленичещото, "робуващото" поведение н а българските политици спрямо Русия... БСП е една антиевропейска партия", заяви той и подчерта: "Ще берем горчиви плодове от това!"

 Според Плевнелиев България е трябвало да изгони руски разузнавачи, маскирани като дипломати, "за да покаже своята европейска солидарност". Той припомни, че през 2015 г. Русия и "извършила кибератака" срещу България в деня на изборите. "Това е сигнал на обединената демократична общност към руското ръководство. Не един, няколко десетки бяха отровени на чужда територия. И зад това стоят президентът Путин и руската администрация. Спрете се! Има една граница, която се прекрачва и ние призоваваме - моля ви, върнете се отново на масата на реалността", заяви още той и обвини Русия в отравянето на мирни жители в Сирия.

"Трябва да си даваме сметка, че българският национализъм (и в правителството), става все по-мощен. И той е проруски! И не само Сидеров с неговата еманация, но и много други хора, които са представители на българския национализъм - не ги наричам патриоти! Нека българският народ направи разликата между национализъм и патриотизъм", заяви Плевнелиев.

"Днес разкрачената позиция между Русия и Европа вече не работи! Трябва да направим своя избор", подчерта Плевнелиев и допълни: "В крайна сметка повечето държави изгониха руските дипломати!... На мен ми се ще България да излезе с категорична и ясна позиция, да покаже принадлежност... По мое време неведнъж руснаците се опитаха да летят в посока Сирия през България абсолютно нерегламентирано и аз не им позволих. Крайно време е на покажем характер", коментира гостът.

"Трябва да си даваме сметка, че Русия нито е демократична държава, нито българският народ живее, както иска. Русия не представлява днес някакъв алтернативен модел, там няма върховенство, няма демокрация. Затова нека се държим и да подкрепяме това велико семейство, наречено Европейски съюзи, където има истински демокрации. Днес Русия противостои на ЕС и се опитва по всякакъв начин да го отслаби... по казуса "Скрипал" на мен ми се щеше България много ясно да каже: Не сме на Изток, ние отстояваме своето демократично бъдеще", обобщи политикът.

"Нише сме на Запад, ние сме достоен член на Европа и нека се държим като такива", заяви още Росен Плевнелиев.

Основите на мира в Европа бяха подкопавани, не от друг а от президента Путин и неговата администрация. Реакцията на света не е само по случая "Скрипал", посочи той. Ние каним вълка в кошарата и дългосрочно ще имаме големи ядове с това, каза Плевнелиев.

Той определи българското европредседателство като успешно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6124 |24.01.2017 Стефан Данаилов: Може и с ГЕРБ да се разберем, да не сме крайни . 0| 10743 |13.07.2015 Хампарцумян: Гръцкият сценарий ни е вързан в кърпа, ако изберем популисти да ни управляват . 69| 6866 |19.07.2013 Златанова: Ако не изберем главен съдебен инспектор, Брюксел ще реагира . 0| 6519 |29.05.2007 А ако не ги изберем за евродепутати?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads