Реклама / Ads
1| 3034 |01.02.2023 НОВИНИ

Росица Карамфилова: Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на Плана

.
Източник: личен архив
”Вярвам, че Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на ПВУ. Въпрос е на сериозен преговорен процес за намиране на балансирано решения”.
 

Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.


Тя посочи, че очакванията са за забавяне на постъпленията при влизане в преговорен процес. С финализиране на преговорите това забавяне ще бъде преодоляно, добави екоминистърът. 


"Задачата е с висока степен на важност и висока степен на предизвикателство. Срокът е много кратък. Мобилизирали сме ресурси, за да се направят анализи и сметки, за да се прецени какъв да е преговорният подход", коментира тя.


По думите й фокусът в преговорния процес е да се предоговорят ангажиментите година спрямо година за намаляване на емисиите парникови газове, така че да се постигнат реализируеми цели. 


Според нея задачата е много трудна. Ние като държава следва да вървим по пътя на декарбонизацията и дори в момента да намалим скоростта, то крайната цел вече е моделирана, подчерта екоминистърът.


По думите й усилията са насочени към изготвянето на единна стабилна национална позиция, с която да се покажат конкретни и ясни мерки и стъпки за реализирането им.


Росица Карамфилова припомни, че първият транш е дошъл и се работи "без ни най-малко отпускане". 


За селата в Карловско, които понесоха сериозни щети след обилните валежи, служебият екоминистър каза, че веднага е направена проверка:


"При сравнителния анализ във връзка с първите проверки, които бяхме осъществили при бедствието, сега състоянието е значително подобрено". 


В момента се работи по проект за корекция на речното легло, така че да се минимизира рискът в бъдеще, посочи тя. 


Още след бедствието през септември установих, че има необходимост от цялостен оглед и изготвяне на карта за състоянието на дигите на територията на цялата страна, каза министър Карамфилова. 


"Екипи бяха изпратени. Идентифицирахме рисковите диги. Този доклад представих на МС. Организрахме няколко срещи с областните управи и местната власт, за да представим къде са най-рисковите участъци и най вече с оглед на бързи действия - ако има необходимост от почистване, паднали клони или замърсяване с отпадъци, така че да се минимизира рискът.

 

Направихме някаква степен на класифициране опасността от дигите. Първата степен са тези, които застрашават и инфраструктура и са с по-висок риск от бедствени състояния. Бяха дадени редица предписания".


Сега стартира усилена кампания за това колко от предписанията са изпълнени, къде има необходимост от допълнителни дейности и да се види има ли напредък и ако има нужда, да се предприемат допълнителни корективни действия, допълни тя. 


По думите на Росица Карамфилова комплексна проверка ще помогне да се види колко са почистени речните коритата и осигуряване на тяхната проводимост. 


МОСВ отговаря за 52 комплексни и значими язовира, припомни министърът. В момента няма нищо обезпокоително, отчете тя.


По думите й в началото на годината е имало притеснения относно изпразването на някои язовири. Сега имаме обратна тенденция, каза тя и посочи, че са дали ограничение за нивата, до които трябва да се поддържат язовирите, с оглед избягване на преливане. 


Тя подчерта, че ежедневно се следи състоянието на язовирите. Със съответните механизми и анализ на състоянието ще се минимизира рискът от бедствия, смята Карамфилова. 


"Към 1 август 2022 г. бяха останали 8 депа от 113-те идентифицирани като рискови по повод наказателната процедура. Към момента сме докладвали 4 депа завършени, петото също е завършено. Остават още 3. Тежки проекти са. Тежки терени - забавяния и обжалване на общетвени поръчки", обясни министърът на околната среда. По думите й сроковете са приключили преди години. 


"Този напредък ще доведе до намаляване, ако има санкция, на размера й".


Имаме 2 наказателни процедури във връзка с качеството на въздуха, каза още Карамфилова. По думите й сумата е сериозна:


"Още през април 2021 г. ЕК завежда иска за налагане на еднократна санкция в размер на малко над 3000 евро на ден и периодична санкция от над 28 000 евро на ден. През септември подготвихме позиция, за да покажем, че вървим с устойчиви действия за намаляване на превишенията. Все още към момента очакваме решението на Европейския съд по делото. Имаме оптимистични очаквания". 


Според нея има шанс да избегнем глобата. 


Друго предизвикателство е свързано с нарушенията и увеличенията на серния диоксид: "Не преминахме 24-то превишение, което е сериозна позиция пред ЕК, че наистина вървим към подобряване на състоянието". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3360 |26.01.2023 Комисар Росица Димитрова: Нямаме средства, за да инвестираме в охраната на границата . 7| 7355 |20.01.2023 Брюкселска социология: Пет партии в НС, ако изборите бяха днес . 1| 3105 |15.01.2023 Росица Карамфилова: Ако предоговорим плана за възстановяване, ще спасим средства . 1| 3360 |06.01.2023 Енергиен експерт: Не спазваме обещанието към Брюксел за реформи в енергетиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads