Реклама / Ads
17| 5124 |11.02.2022 НОВИНИ

В Румъния не се шегуват: Премиерът стана клиент на прокуратурата заради плагиатство?

.
Николае Чука
Главната прокуратура на Румъния образува наказателно производство за плагиатство срещу премиера Николае Чука след журналистическо разследване, съобщи румънското електронно издание PressOne. Премиерът е преписал в докторската си дисертация от 2003 г. 42 страници от чужди трудове. Цялата дисертация се състои от 138 страници, което означава, че близо една трета е плагиатствана.
 

55-годишният Николае Чука е премиер от 25 ноември 2021 г. По-рано бе военен министър. Участвал е във военни мисии в Афганистан и Ирак.


В понеделник прокурори от Главната прокуратура са иззели документи от Националния университет по отбрана "Карол I" (UNAP), където е била защитена дисертацията. "Има такъв случай в отдела за наказателно разследване и криминалистика", казал прокурор Александру Йонеску, говорител на Главната прокуратура. Според него делото е образувано по наказателна жалба, заведена "около 26 или 28 януари".


UNAP започна собствена проверка на подозренията за плагиатство в същия ден, когато PressOne публикува разследването. Тогава министър-председателят публично поиска от университета да анализира дисертацията му. На 20 януари UNAP обяви в прессъобщение, че университетът „е в процес на дигитализиране на докторските дисертации и библиографските източници, необходими за проверка на съответствието със стандартите за качество и университетската етика в гореспоменатата докторска дисертация“. Сред сочените за присвоени текстове са 19 страници от две други докторски дисертации, защитени преди това в Националния университет по отбрана „Карол I“, като едната от тях е на съветника на министър-председателя, генерал Емил Чече.


Засега не е ясно дали жалбоподателят до прокуратурата е незаинтересован гражданин, който е решил да направи нещо, след като е научил, че премиерът Николае Чука е заподозрян в плагиатство или, напротив, това е преднамерен опит за блокиране анализа на докторската дисертация от университетските среди. Националния съвет за атестиране на висши степени, дипломи и свидетелства (CNATDCU) е единствената институция, която съгласно закона има правомощия да издава решение за запазване или отнемане на докторска степен в случай на уведомление за плагиатство. Ако жалбата се отнася до нарушаване на авторски права, може да бъде разследвана само в случай че жалбоподателят е този, чиято интелектуална собственост е била пряко засегната.


Прецедент в това отношение датира от 2012 г., когато наказателна жалба за плагиатство, подадена от трима граждани срещу тогавашния министър-председател Виктор Понта, бе отхвърлена от Главната прокуратура поради липса на пряк интерес. Тримата не можаха да докажат, че са директно засегнати от преписвачеството на Понта.


И срещу Николае Чука са подадени три сигнала, регистрирани в прокуратурата на 20, 21 и 25 януари 2022 г. Имало е още пет сигнала, които са били игнорирани поради процедурни несъответствия.

 

Николае Чука отхвърля обвиненията и твърди, че дисертацията „е подготвена в съответствие със съществуващите по това време законови изисквания“. Защитава дисертацията си в сферата на военните науки през 2003 г. и посочва, че научният труд е базиран на международни мисии, в които лично е участвал, и поради това е ясно, че работата е въз основа на оригинално съдържание.

 

Той може да загуби докторската си степен и месечната добавка, която получава за нея. Тя е 50% от минималната работна заплата, когато научната степен има отношение към професионалната сфера. Но това е само научната санкция. Ако прокуратурата докаже интелектуалната кражба в качеството ѝ на престъпление, може да последва и наказателна санкция. Във всички случаи политическият образ на премиера ще бъде силно увреден.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3005 |11.02.2022 Премиерът, вицепремиери и министри ще участват в парламентарния контрол . 2| 3064 |10.02.2022 Премиерът обсъди с акад. Ревалски проблемите, пред които е изправена БАН . 15| 5323 |10.02.2022 Политологът Р. Коларова: Премиерът ще е в силна позиция спрямо Гешев, ако използва ДАНС, а не Google . 11| 6182 |09.02.2022 Ген. Румен Миланов: За какво са службите, ако премиерът ползва медийни публикации?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads