Реклама / Ads
39| 7725 |05.01.2024 НОВИНИ

Румен Леонидов: Най-после имаме интелигентен премиер. Той не е харесван от тълпата, защото не става за шеф на банда

.
Публицистът Румен Леонидов Източник: Стопкадър: Телевизия Евроком
"Най-после имаме един интелигентен министър-председател, който не е харесван от тълпата. Не, че той е идеален или безгрешен. Той няма мускули и телеса, не става за шеф на банда. Човекът е умен, интелигентен, психически сдържан и разумно разговаря с опоненти. Но тази интелигентност не се харесва на българския простак. А последният все повече и повече завзема територии."
 

Това мнение изрази в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком публицистът Румен Леонидов.

 

Писателят изрази мнение, че българинът е потиснат от собственият си нихилизъм.

 

"Ние сме никои, ние не сме нищо, ние сме най-малките, най-бедните. От друга страна ври желание за реванш. На кого? Естествено, на Европа, на САЩ, на богатите, на хората, които са се осъществили. Защото неосъществените хора в света винаги са били повече. Те винаги са искали някакви промени. И когато правят промените, се стига дотам, че каскетът най-много да измести бомбето и да не може да управлява. Налице е едно желание за първичност. Ние така сме свикнали - колим животни, ядем ги, тричаме ги. Показният патриотизъм от доста време е завладял българите или по-голямата част от българите. Вече да кажеш, че не си патриот, е срамно. Ако кажеш обаче, че си родолюбец и обичаш рода си, това вече е друго. Но приложният националист освен че обича народа си, има и много претенции към неговото битие. Ние все повече се влияем от навиците, които сме заглушавали години наред по време на тия 45-години безбожие", посочи той.

 

Леонидов изтъкна, че групи като Бийтълс, Ролинг Стоунс и още редица западни състави, които са били забранени през комунистическия режим, създадоха нов вид култура.

 

"Тези банди бяха явление, не просто музика. Те бяха забранявани в България. Когато дойде демокрацията, всички очаквахме, че те ще се слушат свободно и народът ще слуша единствено тях. А на какво станахме свидетели реално? Започна да се слуша само чалга. И то лоша чалга. Много лоша, защото има и по-качествена. Колкото повече нещата са елементарни, колкото повече голи кореми, изкуствени цици и задници се въртят, толкова повече млади хора стоят и се тълпят. На новогодишните празници видяхме и по двете най-големи телевизии брутален кич. В балканските фолклорни традиции има невероятни работи, но като цяло сме свидетели на лош вкус", смята специалистът.

 

Запитан защо новото преклонение пред традицията се налага по толкова агресивен и садистичен начин, публицистът обясни, че когато моделът на подражение е такъв, нещата са лесно обясними.

 

"Имаше един поет, който казваше "Русия е първата ми майка, България е втората". Нужно ни е повече търпение, здрави нерви и да се изболедува тая масова лудост, която ни е обзела. Никой не може да бъде истински патриот без да е безкритичен към собствения си народ. Интелигенцията мълчи, тя се държи като чужденец в тая държава. Една част от тези хора не можаха да преодолеят комсомолското, партийното и милиционерското у себе си. Хората в Народния театър изгониха гениалния си режисьор, за какво говорим? Болшинството са срещу него.", отбеляза още той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4463 |05.01.2024 Бойко Рашков пак против своите: Сглобката плюс ДПС връщат България в комунизма . 28| 4826 |05.01.2024 Русия използвала севернокорейски ракети в Украйна. Какво ни казва това? . 2| 5090 |05.01.2024 Никой сам няма да хвърля имена и да сменя министри, а ще се гледат постиженията. Спортният министър бил спокоен . 15| 4305 |05.01.2024 Станишев: Шенген без влизане по суша е като приемане в ЕС без еврофондове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads