Реклама / Ads
0| 3115 |29.03.2022 НОВИНИ

Румен Овчаров: Азербайджан и САЩ не могат да ни компенсират, ако се откажем от руския газ

.
Румен Овчаров
Битката срещу руските газови енергийни ресурси не е от вчера. Целият трети енергиен пакет на Европейската комисия от 2009 г. е насочен към диверсификация на доставките, за свободен достъп до трети страни, всичкото това е насочено с една единствена цел – изолиране на Русия от този пазар“. Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият енергиен министър Румен Овчаров.
 

„Оказа се, че почти 40% от природния газ в Европа идва от Русия, почти 30% от петрола идва от Русия, 46% от въглищата идват от Русия. И защо идват от Русия? Защото е икономически най-изгодно и най-евтино за всички, които получават тези ресурси. Сега слушаме поредните лозунги, ще се откажем, добре. Само че какво ще ни струва това“, добавя Румен Овчаров.

 

Можем ли да договорим повече газ от Азербайджан? „Не мисля, че можем да договорим, те просто нямат по-големи капацитети, имат си договори, които са подписани и се изпълняват – към 8 милиарда за Италия, милиард за Гърция и милиард за България. Това е капацитетът на азерския газ, те чудеса не могат да се случват. Както виждате, самата Германия търси газ от Катар и т. н. Но въпросът е малко сложен. Защо си го причиняваме всичко това? Защо трябваше да стигнем до тази ситуация?

 

Толкова ли беше трудно да се помисли и да се види, че сърбаме една и съща попара 4-5 пъти. Като започнеш от Либия, Ирак, Сирия, Афганистан и да плащаме сметките за това. Нямаше ли някой европейски политик, на който да му светне лампичката и да каже: „Чакайте, да помислим какво се случва, какво ще стане и какво толкова много иска Русия и Путин, че си причинихме това, което се случи сега“, коментира Румен Овчаров.

 

Може ли да заменим руския газ с американски втечнен газ? „Не можем, защото американците нямат такъв капацитет. Ето, тази година ще ни увеличат доставките в Европа с 10 или 12 милиарда. Е, и? Русия доставя почти 200 милиарда. Как точно става едното с другото?“, попита риторично енергийният експерт.

 

По повод хранилището в Чирен, Румен Овчаров заяви, че „в България е с 10% по-ниско, отколкото в Европа от преди една седмица, въпреки предупрежденията на самия министър – председател. Сега се правят някакви маневри, уж не се изпразва хранилището, купуват се обаче допълнителни количества от Гърция и се дебалансира пазарът.

 

Въпросът е следният: ако хранилището беше пълно, ние сега щяхме да бъдем в друго състояние, ако беше поне на 30%, а те нямат и 18%, щяхме да бъдем в друго състояние от гледна точка и на новите условия“, заяви Румен Овчаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 16629 |27.03.2022 Путин обвини Азербайджан в нарушаване на споразуменията за Нагорни Карабах . 0| 3090 |23.03.2022 Румен Леонидов: Не е лошо, че за Русия сме враг, лошото е, че се държим като щраус . 0| 2884 |22.03.2022 Президентът Румен Радев посреща полския си колега Анджей Дуда на „Дондуков“ 2 . 0| 15048 |19.03.2022 Шефът на НАП Румен Спецов: По времето на Горанов не са събрани 556 млн. лв. от хазарта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads