Реклама / Ads
0| 3122 |31.03.2022 НОВИНИ

Румен Радев: Кабинетът да направи така, че цената на тока да бъде поносима за българите

.
Румен Радев
Кабинетът да направи така, че цената на тока да бъде поносима за българите. Това каза държавният глава Румен Радев, който присъства на обучение на ученици от столични училища на Полигона за обучение по защита при бедствия, аварии и кризи в район Панчарево.
 

„Мораториумът беше необходимо време за събиране на информация, за анализи и за разчети. Редно би било накрая на този мораториум да има ясни алгоритми и ясно решение за действие. А не сега да ми задавате въпроси какво да се прави“, обърна се той към журналисти.

 

„Очаквам, че правителството ще вземе всички мерки в най-скоро време, така че всички тези кризи, които се развиват у нас и трудно предсказуеми фактори около войната в Украйна, да направят така, че всички промени с цените на електроенергията да бъдат поносими за българите. Виждате какво се прави в други държави около нас“, добави Радев.

 

„Нещо, за което не се говори, но явно то наближава, е излизането на битовите потребители на свободния пазар. Досега България остана единствената страна, която все още е защитена, тъй като битовите потребители останаха на регулирания пазар. Искам час по-скоро да чуя каква е визията на управляващите как ще решат този проблем. Това е изискване на Европейския съюз. Надявам се да не бъде прибързано и без подготовка така, както малкият и средният бизнес бяха извадени на свободния пазар“, каза още президентът.

 

По думите му в момента кризите са много и се застъпват една спрямо друга. „Много са факторите и предизвикателствата, на които трябва да се обръща внимание. Още на консултациите за съставяне за правителство споделих, че който има амбиция да управлява, трябва да може да го прави и в условия на криза. Очаквам ефективно управление в условие на кризи, с видим ефект за устойчива социална и икономическа политика в интерес на българските граждани“, поясни Радев.

 

Що се отнася до нахлуването на Специализираната прокуратура в ДАНС, президентът заяви: „Държавна агенция „Национална сигурност“ има здрава имунна система и мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив по отношение на шпионски дейности“.

 

Той коментира и предложението България да предложи военна помощ на Украйна, като повтори, че няма да допусне страната ни да бъде въвлечена във войната.

 

„Предоставяне на оръжия крие риск за сигурността за българите. Когато някой предлага такова решение трябва, да има аргументация какво предлага, за да се минимизира този риск”, посочи Радев и добави: „И да искаме - в момента нямаме какво да дадем“. 

 

Относно резултатите от преброяването на българите в Република Северна Македония, той коментира: „Неслучайно на всички европейски лидери и на ръководителите на европейските институции обръщах непрекъснато внимание -  следете какво става с преброяването в РС Македония, защото към нас постъпват много сигнали за нарушения. Това е поредното доказателство за безправието на македонските българи в РСМ, които не смеят да се заявят открито, че са българи. При положение, че  тук над 120 000 са доказали с документ, че по произход са българи. Това означава, че България трябва да продължава с политиката на вето за започване на членство, докато не получим ясни гаранции за защитата на нашия интерес“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3003 |31.03.2022 Радев: Очакваме обещанията на РСМ да започнат да се превръщат в резултати . 0| 2996 |30.03.2022 Христо Алексиев е назначен за секретар по икономика на Румен Радев . 0| 3127 |29.03.2022 Румен Овчаров: Азербайджан и САЩ не могат да ни компенсират, ако се откажем от руския газ . 0| 3026 |29.03.2022 Радев: Някои от условията за създаване на Община Обзор остават неизяснени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads