Реклама / Ads
21| 4101 |25.05.2021 НОВИНИ

Румен Радев: Не можеш да прихващаш самолет и да го накараш да кацне, защото имаш политически противник на борда

.
Румен Радев
Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане а самолета. Това е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за граждански въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите. Всички приехме декларацията срещу Беларус единодушно. Причината за прихващането категорична е в разрез с международното право. Не можеш да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Иначе начинът на прихващане зависи по какъв способ и по чие нареждане става и как се ръководи.
 

Това каза президентът Румен Радев в Брюксел.

 

„Снощи до късно дискутирахме темата Русия. Тя е много трудна за ЕС. Това беше дебат да гласа на разума и трезвата преценка. Много лидери изразиха тревога от разделението в Европа и напрежението с Руската федерация. В смата декларация пише, че политиката на Русия трябва да продължи с диалог. Изводът е, че растящото напрежение не е изобщо в полза на ЕС“, коментира още той.

 

В коментар за съдбата на Република Северна Македония, Радев подчерта, че се очаква във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път на югозападната ни съседка. „Пътят на Северна Македония към ЕС минава през София. Политическото ръководство на югозападната ни съседка трябва да седне на масата за преговори“, допълни държавният глава. Според него политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България.

 

„Идеята за климатично неутрална икономика е изключително красива, но има и своите опасности за страни като България. Ако нямаме никакви допълнителни мерки, това означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност“, обясни Румен Радев.

 

„За да минимализираме негативните ефекти за България от този подход, той изисква изключително сериозни инвестиции. Ние нямаме ресурсите да го направим и изисква време. Ако следваме безропотно това, което вече е прието, това означава нашите базови мощности – говоря за въглищната енергетика, съвсем скоро ние сами да се откажем от тях, защото ще станат абсолютно непосилни“, уточни държавният глава. По думите му сме длъжни да защитим нашия интерес и да убедим европейките партньори да ни подкрепят изключително сериозно.

 

„Иначе проблемите пред нас ще са огромни - ще се отвори една голяма енергийна дупка, която не можем да запълним. Има и риск да загубим автономността в нашата енергетика“, смята Радев.

 

Той настоя, че Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде променен.

„Ако се запознаете с оценката на Брюксел и препоръките за нашия план, ще разберете, че не е просто желателно, а трябва да се ревизират редица неща. Просто трябва, това ни го казват дори оттук, точно поради липсата на достатъчно перспектива и устойчивост“, каза държавният глава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3032 |25.05.2021 Румен Радев: Нуждаем се и от стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката и особено в туризма . 7| 3716 |25.05.2021 Румен Петков: Нищо няма да излезе от подслушванията с главен прокурор Гешев . 12| 3567 |24.05.2021 Радев: Служебният кабинет е готов да води активен диалог със Скопие . 50| 15433 |24.05.2021 Румен Радев: Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads