Реклама / Ads
42| 6416 |28.09.2020 НОВИНИ

Румен Радев: Налагам вето на част от промените в Изборния кодекс

.
Румен Радев
Държавният глава Румен Радев обяви, че налага вето на част от Закона за изменение и допълнение в Изборния кодекс. В мотивите си президентът посочи, че управляващите се опитват създадат редица предпоставки за съмнение в честността на изборите и показват непредсказуемостта на държавната власт и управление.
 

Това стана ясно от поредното обръщение на президента към нацията.

 

"Тези 82 дни на национални протести са свидетелство за дълбоката криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност зависи как ще продължим напред", посочи Радев.

 

По думите му отказът на властта да послуша обществото удължава агонията, а в тази ситуация кабинетът не управлява, а търси начин за избягване на политическата и правната отговорност за скандалите от последните години.

 

Радев определи посегателството върху Изборния кодекс като част от същата цел.

 

"През изминалата година законодателят постанови изискванията за изцяло машинно гласуване. С последните промени обаче се позволява едновременното въвеждане и на хартиен, и на машинен вот и съответното ръчно броене, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаод и изборни манипулации в полза на управляващите", посочи още държавният глава.

 

Той посочи прехвърлянето на отговорността за машинния вот върху Централната избирателна комисия и заяви, че ЦИК същевременно е лишена от възможността да определи изпълнител за компютърното обработване на резултатите.

 

Радев коментира и идеята важни въпроси да се решават с референдум.

 

"Винаги съм подкрепял необходимостта от разширяване на реформите за прякото участие на гражданите в управлението, но при ясни правила и без противоречие с Конституцията", категоричен беше Радев.

 

По думите му чрез предложенията неоправдано се смесват све конституционно установени форми на гражданско участие в държавната власт.

 

“Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, нанасяйки поредният удар върху правната конструкция на нашата държава. Създават се предпоставки за съмнение в честността на изборите. Промените на толкова важни правила, броени месеци преди изборите, без дебат по същество и оценка от страна на експертите, са пример за непредсказуемостта на държавната власт и управление”, посочи още Радев.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7266 |28.09.2020 Румен Радев с поредно обръщение към нацията . 6| 5121 |28.09.2020 Румен Томов: Пак ще се явя на изборите в Благоевград . 42| 11089 |27.09.2020 Румен Петков: САЩ толкова ли не виждат шкафчето?! Сериозен МВР-шеф ще арестува Борисов на третия час . 58| 10507 |26.09.2020 Румен Радев: Министър-председателят превръща 7 милиона българи в заложници на своята параноя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads