Реклама / Ads
0| 2853 |30.08.2022 НОВИНИ

Румен Радев обсъди с турския посланик енергийната и икономическата криза

.
Румен Радев и Айлин Секизкьок Източник: Президентство
Ограничаване на последствията от енергийната и икономическата криза чрез засилване на двустранното партньорство между България и Турция обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Айлин Секизкьок.
 

 На срещата бяха разгледани възможностите за активизиране на сътрудничеството в икономиката, енергетиката и сигурността и подобряване на свързаността, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Президентът открои значимостта на Турция като важен партньор за страната ни в областта на енергетиката, както и интересът на България за последващо разширяване на диалога в тази област. България е износител на електроенергия за югоизточната ни съседка, а на територията на Турция се изграждат нови терминали за втечнен газ, които могат да осигурят в бъдеще алтернативни доставки на енергийни ресурси за региона, беше отбелязано на срещата. Румен Радев оцени високо усилията на Турция за деескалация на конфликта в Украйна, както и за минимизиране на вторичните негативни последици от войната за нашия регион.

 

Обща беше позицията, че увеличаването на пропускливостта на граничните пунктове по общата граница е от значение не само за бизнеса и гражданите на двете държави, а и за ЕС. Българските институции напълно осъзнават значимостта на този въпрос и предприемат действия за неговото решаване, подчерта на срещата президентът.

Съвместното противодействие на трансграничната престъпност и нелегалния трафик на хора, също беше обсъдено по време на разговора. Отчетено бе увеличаване на миграционния натиск към Европа, както и необходимостта от по-добра координация, споделяне на опит и информация между институциите от двете държави, така че да се пресекат нелегалните канали на организирана престъпност и трафик на хора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3152 |30.08.2022 Проф. Слатински: Некомпетентник и дилетант - министър и шеф на Булгаргаз са бушоните на Радевото правителство . 0| 10097 |30.08.2022 Мартин Димитров, ДБ: Служебният кабинет на Радев е в унизително положение . 0| 2653 |29.08.2022 Румен Радев е разговарял с президента на Азербайджан . 0| 3302 |29.08.2022 Президентът Радев поиска България да се включи в управлението на порта за газ в Александруполис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads