Реклама / Ads
5| 2728 |01.01.2023 НОВИНИ

Румен Радев се срещна с канцлера Карл Нехамер в Австрия

.
Радев и Нехамер. Снимка: Президентството
Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки. Това е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция. Такава е общата позиция на президента Румен Радев и на федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер, които разговаряха днес във Виена. На 23-ти януари Нехамер ще посети България, съобщават от пресслужбата на българското президентство.

По покана на Карл Нехамер българският президент е единственият държавен лидер, който е поканен на тазгодишното издание на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на 'Музикферайн".

 

Двамата лидери откроиха по време на разговора доброто сътрудничество между България и Австрия и обсъдиха Европейската политика по миграцията и предоставянето на убежище, преди провеждането на Европейския съвет на 9-ти и 10-ти февруари.

Румен Радев подчерта, че охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество между европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова подкрепа от страна на ЕС. Президентът напомни и че България е направила съществени инвестиции в усъвършенстването на охраната на своите граници и това е потвърдено от всички мисии на Европейския съюз.

 

От своя страна федералният канцлер на Австраия - Карл Нехамер изрази признателност към приетата от българския държавен глава покана да посети Виена за продължаване на двустранния диалог и открои желанието на Австрия за засилване на сътрудничеството със страната ни в охраната на външните граници на ЕС за справяне с нелегалната миграция. По думите му Европа не може да си позволи десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на държавите членки на ЕС. Високият брой на нелегалните мигранти представлява и сериозен проблем за сигурността на целия Европейски съюз, за което е необходима и повече подкрепа за държавите, охраняващи външните граници на Съюза и изложени на миграционен натиск, сред които и България.

 

Предстои канцлерът Карл Нехамер да посети на 23-ти януари България, където на място ще се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС. Нехамер подчерта, че България е вложила много усилия за засилване на охраната на външните европейски граници за противодействие на засиления миграционен натиск, а страната ни следва да получи и по-голяма финансова подкрепа от ЕС за усъвършенстване на граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието на Фронтекс.

 

В рамките на посещението си в Австрия държавният глава Румен Радев разговаря също така с федералния президент Александър Ван дер Белен и проведе среща с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2712 |01.01.2023 С химна българските полярници посрещнаха 2023 година на кораба ”Св. св. Кирил и Методий” . 1| 2705 |01.01.2023 Русенци посрещнаха 2023 с впечатляваща заря, много музика и игри . 2| 3167 |31.12.2022 Президентът Румен Радев: Надеждата за политическа стабилност се отлага за следващата година . 2| 2828 |31.12.2022 Австралия и Нова Зеландия вече посрещнаха новата 2023

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads