Реклама / Ads
0| 2932 |29.03.2022 НОВИНИ

Русия бори „изтичането на мозъци“, няма да праща IT специалисти на фронта

.
Източник: БГНЕС
Русия иска да спре „изтичането на мозъци“, предизвикано от руската военна офанзива в Украйна. За целта обяви, че ще дава отсрочка от военна служба на младежи, които работят в сектора на високите технологии, предаде Франс прес.
 

Компаниите от високотехнологичния сектор имат срок до 1 май, за да съставят списък на служителите си под 27 години, за които искат да получат такава отсрочка, съобщи руското правителство в комюнике.

 

Мярката важи също за студентите от около шейсет специалности в областта на математиката, картографията, роботиката, аеронавтиката, корабостроенето, нанотехнологиите и други.

 

„Важно е да не се забавят темповете на развитие на високотехнологичния сектор у нас, въпреки санкциите“, отбеляза руският министър-председател Михаил Мишустин.

 

Международните икономически санкции и опасенията от всеобща мобилизация накараха големи тълпи от руснаци да емигрират още в първите дни от войната, отбелязва АФП. Според оценки на местни медии става дума за десетки хиляди души.

 

Западните антируски санкции засягат много сфери от сектора на информационните технологии като аеронавтиката и дори финансите. Русия от своя страна забрани много онлайн медии и най-големите чуждестранни социални мрежи, като заплашва с тежки наказания свои граждани и средства за масово осведомяване, които разпространяват информация, която руските власти смятат за лъжлива, отбелязва АФП.

 

Министерството на цифровото развитие на Русия се обяви против каквито и да било забрани компютърните специалисти от всички сфери да напускат страната.

 

„Такива мерки може да доведат до ръст на емиграцията на специалисти и да имат разрушителен ефект върху целия сектор“, предупреди то.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3094 |29.03.2022 ООН призова Русия и Украйна да разследват случаи на малтретиране на военнопленници . 0| 3205 |29.03.2022 Анализатор: Русия иска да заобиколи украинците и да замрази конфликта . 0| 2925 |29.03.2022 Дмитро Кулебa: Не яжте и не пийте нищо по време на преговорите с Русия! . 0| 3687 |29.03.2022 Financial Times: Русия вече не изисква „денацификация” на Украйна по време на преговорите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads