Реклама / Ads
15| 13115 |16.01.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Русия гневна за доставки на българско оръжие за Армения, загубила $100 млн

.
Полет на 9 декември, 2018 г. Източник: flightradar24.com
България и САЩ снабдяват Армения с оръжие. По този начин сриват договори на Русия с Ереван за над 100 млн долара. Това пише в секретен доклад на руските тайни служби до Кремъл. Фрог нюз научи за документа от дипломатически източници, пожелали анонимност.
 

Доставките се извършвали с товарен Ил-62 на беларуска авиокомпания. Според руските служби оръжието е произведено в България, но посредник за доставките е Вашингтон. Руски политици настояват Кремъл да реагира остро на София. Това била причината руския президент Владимир Путин да не спомене България в новогодишното си обръщение.

Някои свързват акцията на прокуратурата и ГДБОП по разкриване на автомати и боеприпаси с руския натиск срещу български производители, в случая „Арсенал“ – Казанлък. Тогава пресконференция даде зам.-главния прокурор Иван Гешев и прокурорът от Спецпрокуратурата Евгения Станкова. Гешев обяви пред журналисти, че е заловено голямо количество оръжие, което вероятно се изнася в чужбина. Всъщност акцията била предупреждение към собственика на „Арсенал“ Николай Ибушев. Той и без това си имал дългогодишни спорове с руската страна за лиценза на произвежданите у нас калашници.

 

Първите курсове за износ на оръжия за Ереван започнали през ноември 2018 г. и продължили до края на декември. Полетите са извършвани през ден. Авиокомпанията, ангажирана с транспорта е Rada Airlines с регистрационен номер EW-450TR.

 

Сведение на руските служби е подал българин, заемал най-високи постове в службите за сигурност на България и в МВР. Същият е предлагал своите услуги и на американските служби, твърдят негови бивши колеги, но те деликатно отказали.

 

Сведения за курсовете с българско оръжие на руските служби са предоставили и турските им колеги от Националната разузнавателна организация - МИТ. Причината е, че Анкара е против въоръжаването на Армения, а в момента и отношенията между Турция и САЩ са силно обтегнати заради кюрдските отряди в Сирия.  

 

Порталът за въздушна навигация Flightradar24 е регистрирал полетите от Бургас за Ереван, пише още в доклада на Руското външно разузнаване. Описва се също, че екипажът на белоруския Ил-62 периодично е изключвал навигационните уреди, за да не бъде засечен маршрута му на движение.

 

В доклада се цитира израелското издание Haaretz, което във версията си на английски съобщава за полети на Rada Airlines от Бургас за Армения. Дори се предполага, че стоката не е само българско производство а и на заводи от стани в Източна Европа. Съобщава се също че турски блогър на име Юрюк Ишик е засякъл седем или осем полета на Ил-62 от България към Армения.

 

През декември подробна информация по въпроса се появява в руския портал EADaily.

Руски производители губят клиенти и пазари в последно време, които се заемат от Украйна, България, Сърбия, Полша и Румъния. Това, че наше военно производство е предпочетено от Армения е плюс за производителите у нас. Русия обаче не може да се примири и активира свои хора в български институции за натиск. Подобна кампания се провежда в момента и срещу „Дунарит“ – Русе, чията продукция намира добър прием в други държави, коментираха за Фрог нюз експерти от ВПК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5041 |08.09.2018 Константин Артюшин е новият търговски представител на Русия в България . 3| 8085 |31.05.2018 Решено! Ще ремонтираме МиГ-29 и СУ в Русия . 1| 6967 |30.05.2018 Експерт: В Русия Борисов ще се опита да привлече газ от втората тръба на ”Турски поток” . 21| 7124 |21.05.2018 Радев иска ”Български поток” от Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads