Реклама / Ads
1| 4974 |29.10.2016 НОВИНИ

Русия няма да бъде член на Съвета на ООН по правата на човека

.
Русия няма бъде член на Съвета на ООН по правата на човека. Унгария и Хърватия победиха Москва в гласуването кой ще заеме две от местата в Съвета, предназначени за представители от Източна Европа. Гласуването беше в петък вечерта, а загубата на Русия е дипломатическата цена, която страната трябваше да плати заради войната в Сирия, съобщи ”Гардиън”.
 
Това е първият случай, в който страна - постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, се проваля при избора за Съвета по човешките права, откакто е създадена организацията преди десетилетие. Изборът бе съпроводен с кампания на организации по човешките права, които бяха против членство на Русия заради ролята ѝ в бомбардировки над Сирия, най-вече над Апепо.

Представителят на Москва в ООН Виталий Чуркин е омаловажил резултата от вота, казвайки, че двете държави, които побеждават Русия при гласуването, "не са така изложени на ветровете в световната дипломация”за разлика от Русия. 

Организациите в защита на човешките права водеха кампания и срещу избора на Саудитска Арабия в Съвета на ООН заради големия брой цивилни жертви заради бомбардировките над Йемен, но въпреки това кралството спечели едно от четирите места в Съвета по човешките права, резервирани за страните от Азиатско-Тихоокеанския регион

Генералната асамблея на ООН, в която членуват 193 държави, избра 14 членове на Съвета, основната организация към ООН, ангажирана с опазването на човешките права. В него участват 47 страни. Бразилия, Китай, Куба, Египет, Ирак, Япония, Руанда, Южна Африка, Тунис, Великобритания и САЩ също получиха местата си в органа. 

В момента Русия председателства Съвета за сигурност на ООН, припомня "Гардиън". Но Москва отблъсна голяма част от страните членки на ООН заради подкрепата си за режима на Башар Асад в Сирия и участието си в бомбардировките над градове под контрола на сирийската опозиция. Москва отправяше и словесни атаки срешу представите на ООН, критикуващи въздушните удари. 

Във вторник Чуркин неглижира и изводите на разследването на ООН, според които режимът в Сирия е използвал химическо оръжие. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4139 |29.10.2016 Вече няма да има цветни пешеходни пътеки . 0| 3928 |29.10.2016 Ще бъде слънчево, но студено днес . 1| 4061 |28.10.2016 Кунева: Няма възможност за увеличение заплатите на учените от БАН . 4| 11633 |28.10.2016 Репуц: Меркел ни изигра за еврокомисар, няма да имаме вече

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads