Реклама / Ads
104| 10178 |20.06.2011 НОВИНИ

В Русия - вой за "осквернения" Паметник на Съветската армия

.
Руските медии реагираха болезнено за оцветените съветските войници и офицери от паметника на Съветската армия в столицата.
 

Съветските войници се превърнаха в герои на американски комикси
, пише РБК, съобщава Стандарт. Полицията търси вандала по снимка, води се разследване. Неизвестният „художник" е оцветил с боя една от двете скулптурни композиции, разположени в основата на монумента, издигнат в чест на 10-та десетата годишнина от освобождението на България от фашистките окупатори. „Един от барелефите на величествения монумент е изрисуван с графити, в резултат на което скулптурите на воините освободители са се превърнали в американски киногерои – Супермен, Дядо Коледа, клоуна Роналд, символа на „Макдоналдс” и други персонажи”, съобщава ИТАР-ТАСС.

За пореден път беше осквернен паметникът на съветската армия, намиращ се в центъра на София
. Този път поредното си съботно утро монументът посрещна пребоядисан. Разбира се, не целият, тъй като за това щеше да се наложи да се използва не един килограм боя.

Неизвестните вандали са нарисували само част от паметника, но са го направили с особен цинизъм, коментира руското издание „Российская газета”. Под лозунга „В крак с времето” част от барелефа, изобразяваща войници от Червената армия и атакуващи партизани, се е превърнала в американци. Очевидно на шегаджиите им се е сторило забавно да превърнат войниците и партизаните, освободили Европа от фашизма, в герои от американски комикси, пише още вестникът.

Дори и знамето, под което се извършва атаката, се е превърнало в американското, а централно място в композицията заема войник в американска военна униформа. Паметникът и преди нееднократно е оскверняван от вандали, като на него са били изрисувани свастики, фашистки и антируски лозунги. Този път обаче към вандалския акт е подходено по-„творчески”.

Паметникът на Червената армия в центъра на София, който в събота беше изрисуван от неизвестен вандал, в най-скоро време ще бъде приведен в първоначалния си вид, пише руският вестник „Новие известия”. Представители на БСП заявиха в неделя, че активисти на младежката организация на партията възнамеряват възможно най-скоро да измият от боята паметника на съветските воини. Очаква се още в понеделник да бъде възстановен външният вид на монумента. Руската телевизия НТВ съобщава, че софийската полиция издирва художник-вандал, който е осквернил паметник на съветските воини в центъра на българската столица. Неизвестният извършител е представил своята визия за един от барелефите, като е превърнал „червените” войници в персонажи от американската масова култура.

Разкрасеният барелеф мигновено се превърна в забележителност, жителите на София започнаха да се снимат с него, а в интернет се разгърна дискусия как да се приема това деяние – като акт на творчество или като варварство. (Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5801 |24.05.2011 Р. Христов: Президентът се държа като държавен глава на Русия . 74| 5570 |22.05.2011 Иво Инджев: Страната ни е колониално зависима от Русия . 181| 9804 |30.04.2011 Ив. Костов: Русия рекетира и заплашва националната сигурност на България . 179| 5995 |10.04.2011 Ив. Костов: В Русия глобиха ЛУКойл за монополизация, ние мълчим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads