Реклама / Ads
28| 5491 |29.03.2021 НОВИНИ

Руска медия: Изборите няма да помогнат на България да влезе в Шенген или Еврозоната

.
По-нататъшното имитиране на борба с корупцията и организираната престъпност ще остане аргумент срещу присъединяването на България към Шенгенската зона. Недостатъчните усилия в борбата с корупцията могат да станат причина и за отказ България да бъде допусната в еврозоната.
 

Тези констатации са направени от Якуб Пенковски, експерт от Полския институт за международни отношения, цитиран от руската информационна агенция REX.

Ето и остатъкът от статията:

 

Повече електорална подкрепа ще е необходима на премиера Бойко Борисов, за да формира ясна коалиция, като се има предвид неговата популярност и тази на партията му ГЕРБ. Това пише Якуб Пенковски, експерт от Полския институт за международни отношения.

 

Според изследователя той ще търси подкрепа от ДПС или ще се опита да разбие разнородна политическа сила “Има такъв народ” от шоумена Слави Трифонов.

Ако формирането на коалиция се окаже невъзможно, Борисов може да реши да има правителство на малцинството с неформалната подкрепа на ДПС. Победата на други партии, според експертите, е малко вероятна. Но не може напълно да се отхвърли сценарий, при който социалистите изпреварват с малка разлика ГЕРБ. Особено ако се вземат предвид данните от социологическите проучвания и ситуацията с пандемията.

 

По-нататъшното управление на ГЕРБ ще продължи традиционната външна политика на България - в това число военното сътрудничество със САЩ и енергийното сътрудничество с Русия. Вероятната липса на националистически партии в новия парламент ще помогне да се постигне споразумение с Република Северна Македония. Опитът да се постигне консенсус преди президентските избори може да отслаби ГЕРБ като партия, която се конфронтира с държавния глава Румен Радев. Той вече обяви, че ще се кандидатира за втори мандат и е готов да използва македонския въпрос в своята кампания.

 

Блокирането на европейската интеграция на Македония е нерентабилно за Полша, която подкрепя разширяването на ЕС на Балканите.

 

Якуб Пенковски вярва, че ръководството на ГЕРБ няма да промени настоящия бизнес-политически ред в България. По-нататъшното имитиране на борба с корупцията и организираната престъпност ще остане аргумент срещу присъединяването на България към Шенгенската зона. Това присъединяване, от друга страна, е от голямо значение за амбициозните инфраструктурни планове на Триморието. Недостатъчните усилия в борбата с корупцията могат да станат причина и за отказ България да бъде допусната в еврозоната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 15903 |29.03.2021 Немскоезични издания за Борисов, Трифонов и изборите на 4 април . 3| 3446 |29.03.2021 18-членна делегация наблюдава изборите у нас . 7| 3458 |29.03.2021 Нидал Алгафари си представя изявленията на победителите от изборите . 5| 3773 |26.03.2021 Москва намекна: България гони руски дипломати в навечерието на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads