Реклама / Ads
0| 3366 |14.07.2022 НОВИНИ

За спънки по пътя към еврозоната, проблем с европарите и ново сближаване с Москва предупреждават от “Reuters”

.
Задънената политическа улица в България застрашава достъпа до милиарди евро от фондовете на ЕС в тази най-бедна държава-членка на блока и вероятно ще навреди на перспективите на страната за присъединяване към еврозоната през 2024 г. Може да попречи на България да осигури стабилни доставки на газ, след като Русия врътна кранчето. Една евентуална временна администрация може да се опита да отслаби позицията на България спрямо Москва и да възобнови доставките, а освен това би могла да потърси начин за намаляване на дипломатическото напрежение по линията София-Кремъл.
 

Това се посочва в статия в информационната агенция "Ройтерс". 


Материалът идва на фона на чукащи на вратата поредни предсрочни избори след очевидната невъзможност за съставяне на правителство и неблагоприятна почва за нормални политически разговори. Трети кръг от консултации ще се проведе на "Дондуков 2" утре, след като днес от партия ГЕРБ върнаха неизпълнен мандата на президента Румен Радев. Едва след тях ще стане ясно на коя партия в Народното събрание държавния глава ще връчи последният трети мандат за излъчване на правителство. Дали консултациите в Президентството ще са плодотворни и дали това ще се случи обаче, не е ясно. 


Ето и цялата статия в "Ройтерс": 


Партията на бившия български премиер Бойко Борисов отказа в четвъртък да опита да състави правителство и така доближи балканската държава до предсрочни избори наесен. Страната е въвлечена в политическа криза, след като коалиционното правителство на премиера-реформатор Кирил Петков беше свалено с вот на недоверие миналия месец и неговата партия ПП не успя да събере достатъчно подкрепа, за да състави нов кабинет. 


"Успешна формула за подкрепа в този парламент не може да се намери“, каза пред репортери Десислава Атанасова от ГЕРБ.


На фона на високата инфлация, войната в Украйна и несигурността в доставките на газ президентът Румен Радев заяви, че сега ще проведе нов кръг от преговори с политическите партии, преди да бъде направен третият и последен опит за съставяне на правителство.


Ако третият опит се провали, както се очаква, Радев ще трябва да назначи служебно правителство и да свика нови избори, най-вероятно през октомври.


Продължителната политическа задънена улица вероятно ще застраши достъпа до милиарди евро от фондовете на ЕС за възстановяване на най-бедната държава-членка на Европейския съюз и ще навреди на перспективите й за присъединяване към еврозоната през 2024 г. Това може също да повлияе на усилията на България да осигури стабилни доставки на природен газ, след като Москва спря доставките на синьо гориво в държава, която бе почти изцяло зависима от руски газ. 


Нестабилното коалиционно правителство на Петков дойде на власт миналия декември с обещания да изкорени широко разпространената корупция. Тя зае силна про-ЕС и про-НАТО позиция срещу Русия след нейното нахлуване в Украйна.


Една евентуална временна администрация може да се опита да отслаби позицията на България спрямо Москва и да възобнови доставките на газ от Русия. Може също така да потърси начини за облекчаване на дипломатическото напрежение, след като правителството на Петков изгони 70 руски дипломатически служители поради опасения за шпионаж.


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7863 |13.07.2022 Методи Андреев: Големият проблем в коалицията са ИТН. Хазартно е да вярваш, че хората около Слави са други . 0| 2924 |04.07.2022 МС, а не депутатите да решават проблемите на пътищарите искат от бранша . 0| 3786 |30.06.2022 Радослав Бимбалов: Комуникационният проблем на кабинета ”Петков” е огромен . 0| 3696 |30.06.2022 Шефът на парламента алармира за грешки и сериозен проблем с бюджета на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads