Реклама / Ads
3| 4656 |01.11.2022 НОВИНИ

Руски бизнесмени се отказват от гражданство заради Путин

.
Известният банкер Олег Тинков се отказва от руско гражданство. Лично той го съобщи в понеделник в Инстаграм-профила си. ”Аз съм руски патриот повече от вас, докато вие дърдорите, аз действам и действам”, пише бизнесменът. Той обяснява отказа си от руско гражданство с нежеланието да бъде свързван с режима на Путин.
 

През април Тинков остро разкритикува войната - нарече я безумна, руската армия - лайно, а хората, рисуващи Z-дебили. Дотогава руските бизнесмени се въздържаха от толкова резки изявления, отбелязва БиБиСи.


Същия ден банка "Тинкофф" съобщи, че ще си смени името. В руските социални мрежи се появиха разрязани карти на банката. Няколко топменаджери напуснаха банката.


Междувременно Владимир Потанин заяви, че ще изкупи дела на Тинков в банката. Но въпреки смяната на собственика банката все още е със същото си име.


"Не мога да гледам как сънародниците ми ей така убиват и грабят мирни хора. Не искам да виждам всичко това, особено след онова, което ми се наложи да преживея последните три години", написа в понеделник Тинков в Инстаграм. Последните години Тинков се бореше с левкемия - започна да продава активите си в Русия още преди войната.


Също на 250-ия ден от войната един от основателите на Revolut Николай Сторонский съобщи, че се отказва от руско гражданство. Информацията бе разпространена от пресслужбата на Revolut.


Той има и британско гражданство и е противник на войната. Син е на генералния директор на "Газпром промгаз". Съдружникът му в Revolut e украинец, а бащата на Сторонский е поставен под санкциите на ЕС.


От началото на войната петима едри руски бизнесмени се отказаха от руско гражданство.


В началото на октомври го стори основателят на DST Global Юрий Милнер. Той съобщи в Twitter, че е напуснал Русия още през 2014 г., когато Русия анексира Крим. Милнер инвестира във високите технологии.


През юни от гражданство се отказа основателят на финансовата компания Freedom Finance Тимур Турлов. Продаде бизнеса си и се пресели в Казахстан.


Тези примери по-скоро показват, че за бизнеса от IT и финансовия сектор руското гражданство в чужбина очевидно се превръща в проблем.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2919 |31.10.2022 Хиляди без вода и ток след руски удари по гражданска инфраструктура на Украйна . 16| 15210 |31.10.2022 ЕК попари енергийния министър. Изключението за вноса на руски петрол не е, за да го продаваме . 1| 2780 |31.10.2022 Кметът Кличко: Руските ракети оставиха без вода 80% от жителите на Киев . 17| 7715 |30.10.2022 Росен Христов: През нас руски нефт ще тече към европейски държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads