Реклама / Ads
0| 2965 |08.09.2022 НОВИНИ

Руски общински съветници предлагат Путин да бъде обвинен в държавна измяна

.
Владимир Путин Източник: БГНЕС
Изненадващо предложение на общински съветници от окръг Смолнинское в Санкт Петербург ще бъде разгледано в Държавната Дума на Русия. Местни депутати решиха да се обърнат към държавната дума с предложение за повдигане на обвинение срещу Владимир Путин за държавна измяна заради войната в Украйна. Обръщението се очаква да бъде разгледано до 15 септември, съобщиха руски медии.
 

Според приетия от петербургските местни депутати текст решението на президента да нападне Украйна „нарушава сигурността на Русия и нейните граждани“, защото руската армия губи своите боеспособни части, а населението се инвалидизира.

 

Освен това е отбелязано, че заради оттеглянето на чуждестранните компании от местния пазар и емиграцията на образованото население икономиката също страда. Общинските съветници подчертават още, че „противно на заявените цели“ блокът на НАТО се разширява на изток, а Украйна получава съвременна военна техника.

 

Според авторите на текста действията на Путин попадат под влиянието на чл. 93 от конституцията на Руската федерация, който гласи, че „президентът може да бъде отстранен от длъжност на основание повдигнато обвинение от държавната дума в държавна измяна или друго тежко престъпление“.

 

Един от вносителите - Дмитрий Палюга, коментира, че „не се очакват чудеса“ от парламента. В профила си в социалните мрежи той публикува решението, а руските медии цитират думите му: „За нас е важно да заявим позицията си и да дадем на другите хора да разберат: ние считаме, че президентът Путин нанася вреди на нашата страна и ние сме готови да говорим открито за това“.

 

 

Друг от общинските съветници - Радислав Полуйков, обяви, че разчитат на подкрепата и на други общини в цялата страна: „Ние използваме наличните инструменти за публично изразяване и се надяваме поне да посеем семка на съмнение сред онези, които подкрепят специалната военна операция. Сега правим това, което може да направи всяка община в Русия“.


.
Източник: Twitter

 

В началото на март общински съветници от Смолнинское отправиха запитване лично към Путин, в което осъдиха „специалната военна операция“ и заявиха, че тя „без преувеличение изправя света на прага на Трета световна война“.

 

През август един от общинарите в Санкт Петербург също писка от президента да обяви край на войната, но получи следния лаконичен отговор от Кремъл: „Информираме ви, че е в ход специална военна операция за демилитаризация и денацификация“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3002 |07.09.2022 Украйна призна: Ударила е руските бази в Крим . 0| 2667 |07.09.2022 ЕС ще предложи таван на цената на руския газ . 0| 2694 |07.09.2022 Балтийските държави затварят границите си за руски граждани . 0| 2698 |07.09.2022 Унгария иска ЕС да вдигне санкциите срещу някои руски олигарси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads