Реклама / Ads
0| 2664 |07.09.2022 НОВИНИ

ЕС ще предложи таван на цената на руския газ

.
Европейската комисия ще предложи таван на цените на руския газ, заедно с мерки, включващи задължително намаляване на потреблението на електроенергия в ЕС и таван на приходите на производителите на електроенергия, различна от газ. Това стана ясно от думите на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.
 

"Трябва да намалим приходите на Русия, които Путин използва, за да финансира тази жестока война в Украйна“, каза на брифинг председателката на ЕК. 


Брифингът на фон дер Лайен идва малко след като президентът на Русия Владимир Путин посочи, че Москва ще спре доставките на газ и петрол, ако бъдат наложени тавани на цените. Някои страни от ЕС, които ще трябва да одобрят предложенията на ЕС, се притесняват от ограничаването на цените на руския газ, в случай че това им струва намаляващите доставки, които все още получават от Москва.


Фон дер Лайен очерта предстоящите извънредни предложения на ЕС за намаляване на растящите цени на газа и електроенергията, които повишиха сметките за домакинствата и удариха енергоемките индустрии в Европа. ЕС иска да ограничи приходите на генераторите, които не работят с газ, и да пренасочи техните "неочаквани печалби“ в мерки, които подкрепят домакинствата и компаниите.


Европейските цени на електроенергията обикновено се определят от газовите централи, а горната граница ще има за цел да намали цената на електроенергията, генерирана от вятърни паркове, ядрени централи и генератори на въглища, които имат по-ниски текущи разходи, тъй като не са изложени на скок в цените на газа.


Петролните и газови фирми, които отчетоха огромни скокове в печалбите, също ще трябва да направят "солидарна вноска", каза фон дер Лайен, без да дава повече подробности.


Други мерки, които Брюксел ще предложи, включват изискване към държавите да намалят потреблението на електроенергия в пиковите часове и помощ за ликвидност за фирми, изправени пред огромни изисквания за обезпечение.


Министрите на енергетиката на страните от ЕС ще обсъдят предложенията на извънредна среща в петък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10592 |06.09.2022 Руският саботаж на „Северен поток-1“ се провали, цената на газа в Европа спада . 0| 2774 |06.09.2022 Може ли Европа да наложи таван на цените на енергията? . 0| 3247 |04.09.2022 Ердоган: Гърцийо, погледни историята- ако отидеш прекалено далеч, цената ще бъде солена . 0| 3343 |02.09.2022 Лидерите на Г-7 се договориха за таван на цената на руския петрол от декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads