Реклама / Ads
0| 4897 |04.03.2022 НОВИНИ

Руски войници изнасилват жени в окупирани градове, алармира външният министър на Украйна

.
Руски войници изнасилват жени в окупирани украински градове. Това каза украинският външен министър Дмитро Кулеба. Той призова за създаването на специален наказателен съд, който да съди ”престъплението агресия”, извършено от Владимир Путин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 

"Ние се борим срещу враг, който е много по-силен от нас. Но международното право е на наша страна", каза Кулеба, участвайки от Украйна в онлайн среща, организирана от базирания в Лондон институт "Чатъм хаус", който изследва международните отношения. На срещата присъства и бившият британски премиер Гордън Браун.


„Когато бомби валят над вашите градове, когато войниците изнасилват жени в окупирани градове и за съжаление имаме много случаи на руски войници, изнасилващи жени в украинските градове, очевидно е трудно да се говори за ефективността на международното право“, каза украинският министър.

 

„Но това е единственият ни инструмент, с който да гарантираме, че в крайна сметка всички, които направиха тази война възможна, ще бъдат изправени пред съда и че Руската федерация, като страна, извършила акт на агресия, също ще бъде държана отговорна“, добави той. 

 

Осем дни след началото на руската инвазия в Украйна Кулеба каза, че подкрепя създаването на специален наказателен съд, който да съди руското „престъпление агресия“ в Украйна, инициатива, подкрепена от десетки специалисти по международно право и личности от сферата на политиката и литературата като бившия британски премиер Гордън Браун или американския писател Пол Остър.

 

„Липсва ни решаващо оръжие в правната борба срещу Путин“, каза Браун, който подписа призива за създаване на специален съд, който да „запълни празнотата“, оставена от Международния наказателен съд.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3160 |04.03.2022 Учените от БАН: Руските войски да се изтеглят от Украйна . 0| 16916 |04.03.2022 Шокиращ разказ на пленен руски войник: Офицери убиват ранените войници, оставят ги на бойното поле . 0| 3652 |04.03.2022 Геращенко: Въоръжените сили на Украйна унищожиха първи руски генерал . 0| 3025 |04.03.2022 Руските войски планират да провъзгласят ”Херсонската народна република” в Херсон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads