Реклама / Ads
0| 3145 |04.03.2022 НОВИНИ

Учените от БАН: Руските войски да се изтеглят от Украйна

.
Сградата на БАН
Повече от седмица живеем в ситуация, немислима за Европа на 21 век – без директна причина армията на Русия нападна суверенна Украйна!
 

От седмица се взривяват бомби и ракети, земята се тресе от снаряди, от двете страни загиват не само военни, но и множество мирни хора. Стотици хиляди бежанци, предимно жени и деца, напускат страната си, принудени да търсят убежище от войната, сред тях и хиляди хора с български корени.

 

Очертава се хуманитарна катастрофа в огромен регион. Войната нанася трудно лечими рани в отношенията между хората, изгражда нови линии на омраза. Войната срещу Украйна застрашава мира в цяла Европа, застрашава нейните ценности и цивилизационен модел, а дрънкането на ядрените оръжия заплашва бъдещето на човечеството.

 

Замислена като бърза военна операция с лесна победа, агресията срещна нарастващата съпротива на украинската армия и цивилното население. Днес сме свидетели на откровена военна агресия, което не е приемливо.

В този сложен за българското общество момент ние, членовете на Събранието на академиците и член-кореспондентите на Българската академия на науките:

 

Отхвърляме войната като неприемлива опция за решаване на национални конфликти и териториални спорове;


подкрепяме острата негативна реакция на цивилизования свят, споделяна и от колегите ни руски и украински учени;


изразяваме нашия решителен протест против военните действия на руската армия срещу суверенна европейска страна;


солидаризираме се с хилядите руски учени, включително историци и слависти, които без страх вдигнаха глас против войната, в защита на своите съседи и родственици, в защита на собствената си ценностна система;


настояваме за изтегляне на руските войски от Украйна и бързо решаване на хуманитарната катастрофа на нейна територия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3010 |04.03.2022 Руските войски планират да провъзгласят ”Херсонската народна република” в Херсон . 0| 3723 |03.03.2022 Владимир Путин: Руските войници действат като истински герои . 0| 3629 |03.03.2022 Руските войски атакуваха жилищни сгради в центъра на Чернигов /видео/ . 0| 8027 |03.03.2022 Бойко Ноев: България има нужда от спешна депутинизация, Гешев и Цацаров са пречели на разследвания за руските служби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads