Реклама / Ads
0| 2615 |13.05.2024 НОВИНИ

Руското настъпление към Харков - Украйна признава за "тактически успех" на врага във Вовчанск

.
Източник: Францис Фарел, Kyiv Independent
Генералният щаб на украинските въоръжени сили призна за "тактически успех" на руската армия в североизточната Харковска област, предаде Ройтерс.
 

14 от 22 опита на руснаците да напреднат в района продължават, пише в сводката, публикувана след полунощ днес. Сраженията в района на Вовчанск не спират, като руската армия е хвърлила "значителни сили", за да превземе града, допълни украинският генерален щаб.





Русия твърди, че е поела контрол върху най-малко девет гранични села в Харковска област. Украйна от своя страна казва, че отблъсква атаки и се бие, за да запази контрол върху тези населени места.

 

Няколко руски медии обявиха, че руската армия е влязла във Вовчанск. Според украинската армия обаче боевете се водят в околностите на града.

 

В петък руската армия нахлу в Харковска област, откривайки нов, североизточен фронт в бушуващата вече 27 месеца на изток и юг война, отбелязва Ройтерс. Харков, вторият по брой на населението украински град, се намира на 30 километра от границата с Русия.

 

Вовчанск е на 4 километра от границата и на 45 от Харков. Той е основна цел на руското настъпление, наред с Липци - град, който е на 7,5 километра от границата и на 20 от Харков.

 

По последни данни от граничните райони вече са били евакуирани близо 6 хиляди местни жители, съобщи ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

 

В събота вечерта украинският президент Володимир Зеленски обяви, че спирането на руската офанзива в североизточния регион сега е "задача номер едно" за въоръжените сили на страната му.

 

Вовчанск е нулевата точка на новата офанзива на Русия в Харковска област - първият сериозен опит за завземане на територия отвъд границата, откакто областта беше освободена от руска окупация при светкавичната контраофанзива на Украйна през септември 2022 г., пише Kyiv Independent.

 

Сега градът може да е на ръба да се превърне в първото голямо селище, което ще бъде окупирано от руснаците за втори път, след като вече е освободено.

 

Перспективата за нова, мащабна офанзива срещу Харков, втория по големина град в Украйна, се очертаваше от месеци, а сега идва в момент, когато претоварените украински сили постоянно губят позиции в няколко горещи точки по-на югоизток в Донецка област.





По-нататък на запад руските сили, според съобщенията, са превзели няколко украински села, като са се озовали на около 25 км от покрайнините на самия Харков.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2878 |13.05.2024 Григор Димитров продължава напред на турнира по тенис на клей в Рим . 0| 2705 |13.05.2024 Днес ще бъде предимно облачно, ще вали . 11| 3175 |12.05.2024 Рокада: Путин уволнява Шойгу като министър на отбраната . 19| 61860 |12.05.2024 Кирил Петков: ГЕРБ искат да откраднат 100 млн. лева от пенсионерите, свикваме Народното събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads