Реклама / Ads
3| 2880 |27.04.2023 НОВИНИ

Руслан Трад: Судан е проводник на руските интереси в Източна и Централна Африка

.
Руслан Трад Източник: БГНЕС
Както вече беше отбелязано, Судан е проводник на руските интереси в Източна и Централна Африка. Изявленията на Пригожин, които чухме преди дни, че „Вагнер“ и Русия не са активни в Судан, реално не отговарят на истината. Те са абсолютно активни там, с много силни позиции. Единствената причина Москва да не говори много по-открито в момента е, за да запази тези позиции от това, което следва в конфликта, който се задълбочава.
 

Това заяви в предаването „Денят с В. Дремджиев“ Руслан Трад от Атлантическия съвет по повод на ескалацията на напрежението в Судан от последните дни.

 

Експертът изрази мнение, че участниците в конфликта са много добре оборудвани и имат подкрепа от немалки военни сили. По думите му те имат и авиация, която е изключително подготвена. Той алармира, че сраженията отдавна са излезли извън столицата Хартум, което според него е изключително притеснително.

 

„Лошата новина е, че сраженията отдавна се излезли извън Хартум, въпреки че столицата остава епицентър на всички събития, включително заради последните новини, според които един водещ затвор беше разбит. По-рано излезе вече бившият диктатор Омар Ал-Башир, който също е много близък до Русия. Така че в момента нито една от страните с интереси в Судан – Русия, Саудитска Арабия и Емирствата – нямат ясна позиция на терен. Те имат позиции от гледна точка на дипломацията. Но се въздържат да подкрепят директно една от двете страни, може би изчакват да разберат какво ще се случи“, обясни анализаторът.

 

Трад коментира, че официалното примирие, което в момента е в сила, фактически е било нарушено и сраженията продължават в различни градове. Относно провеждането на българската операция, той обясни следното:

 

„Има много въпросителни относно това как се провежда българската операция. Тя всъщност се осъществява с подкрепата на европейски партньори. Но в крайна сметка щом Украйна, която в момента се намира във война, може да спаси няколко десетки свои граждани, плюс гражданите на Перу и Грузия, защо България да не може да изпрати самолет да спаси 30 души. Не знам каква е причината това да не се случи. Може би трябва да питаме министър Стоянов, генщаба. Все пак имаме достатъчно самолети, които отиват да извършват хуманитарни мисии, спасяват хора, пренасят бебета, защо да не могат да пренесат и хора, които в момента са в критично положение насред конфликт?“, попита реторично той.

 

Запитан относно войната между Украйна и Русия, специалистът обясни, че контраатака се очаква в две направления.

 

„Едното е, разбира се, в Източна Украйна, в Бахмут и Лиманско направление. Вече руските сили спряха атаката, което означава, че преминават в подготовка за защита. Също така в Херсонска област и Мелитопол може би ще има контраофанзива на украинските части. Руските сили там са в подготовка, те изграждат защитни линии още от декември месец, които вероятно вече ще влязат в употреба в близките седмици. Относно Китай и Украйна коментарът на Зеленски прозвуча наистина оптимистично, но все пак в понеделник Китай и Русия подписаха много важно споразумение – Меморандум за Арктика – което е меко казано проблем за Норвегия и Скандинавия, но това е съвсем различна тема. Т.е. Китай и Русия в никакъв случай не прекратяват своето партньорство“, категоричен бе Трад

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2644 |27.04.2023 Има ли риск за лаборатория в Судан, съхраняваща проби от смъртоносни болести? . 0| 2586 |26.04.2023 Близо 200 французи бяха евакуирани от Судан . 0| 2675 |26.04.2023 Британският вътрешен министър: Евакуирахме между 200 и 300 от гражданите си в Судан . 1| 2659 |26.04.2023 Днес се очакват част от евакуираните от Судан българи да се приберат на родна земя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads