Реклама / Ads
28| 5288 |25.03.2011 НОВИНИ

РЗС: ГЕРБ са заложили тежки капани, провалят изборите!

.
Яне Янев
На редовната си петъчна пресконференция РЗС оповести, че изборите са пред провал. Лидерът на партията Яне Янев смята, че ГЕРБ цели да си осигури служебна победа.От парията са констатирали тежки капани в Изборния кодекс.
 

Като пример те посочиха сроковете, заложени в кодекса за местния вот. 90 дни преди изборния ден местните избори трябва да бъдат насрочени. Това означава, че ако датата на местния вот ще бъде 23 октомври, те трябва да бъдат насрочени до 25 юли.

ЦИК, пък, трябва да подготви изборните книжа до 28 юли. 75 дни преди изборният ден, според закона, партиите трябва да се регистрират. Това означава 10 август. В изборния кодекс е записано също така, че ГРАО трябва да провери подписите за регистрация на партиите 72 дни преди самия изборен ден. Това прави дата 7 август.

От РЗС подчертаха, че реалното време, което се дава на партиите да се подготвят и регистрират, е 28 юли - 7 август. Всичко това означава, по примера на РЗС, че „Синята коалиция" за това време трябва да събере 75 000 подписа.
До 1-2 седмици, пък, вече трябва да бъде избран съставът на ЦИК.

От РЗС са категорични, че настоящият изборен кодекс цели саботирането на изборите, като посочиха и друг член на изборния закон, според който отговорността за провеждането на изборите може да се възложи на конкретен министър, като консерваторите още от сега са убедени, че тази отговорност ще бъде дадена на вътрешния министър Цветан Цветанов.
Яне Янев е недоволен и от това, че ЦИК ще се председателства от представител на управляващата партия. „Те целят да произнесат смъртни присъди на политическите си опоненти", подчерта той.

Консерваторите са притеснени и то факта, че личните документи на много хора са с изтекъл срок на валидност или пък този срок ще изтече горе-долу около изборите. Така, с лишаването на тези хора от възможност да гласуват, изкуствено ще бъде намалена избирателната активност.

РЗС са категорични, че ще се явят самостоятелно на местния и президентския вот. Те вече имат визия за кандидатурата си. „Кандидатът ни за президент ще бъде човек, който има решимост и възможност да промени статуквото", заявиха от РЗС.На въпрос дали техният кандидат е с инициали А.П. (Алексей Петров, бел.ред.), Янев отговори, че визираният гражданин е експерт по национална сигурност в РЗС и мястото му е в изпълнителната власт.

Пресконференцията на РЗС започна с препратка към днешния християнски празник Благовещение. „Очакваме благата вест", заяви Яне Янев и подчерта, че за РЗС най-благата вест е оставката на Бойко Борисов. Консерваторите са убедени, че благодарение на българските граждани, тази блага вест ще дойде предсрочно.

Консерваторите са изпратили и открито писмо до управителя на БНБ Иван Искров, в което му задават няколко въпроса. От РЗС питат в състояние ли е БНБ да овладее втора рецесионна вълна, която ще доведе до масови фалити на фирми и невъзможност за над 65% от гражданите да изплащат вноските по кредитите си.

Oт партията на Янев се чудят също така възможно ли е централната банка на България да прогнозира и оповести ръста на лошите кредити към края на тази година, отчитайки актуалните икономически реалности в страната.Яне Янев пита още защо е прекратена реалната институционална комуникация между управителя на БНБ и министъра на финансите.Той очаква отговор на въпросите в кои банки са депозитите и текущите сметки на енергийните предприятия.От РЗС дават срок на Искров да им отговори в рамките на една седмица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5324 |21.03.2011 Кунева: Не са договаряни по-тежки условия за акциза на горивата . 16| 5018 |16.02.2011 Ил. Иванова: Тежки думи се изрекоха в ЕП, без полза . 1| 7471 |23.01.2011 14 тежки катастрофи - трима загинали . 8| 5257 |16.12.2010 Игнатов: Тряба да вземем тежки решения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads