Реклама / Ads
9| 5316 |21.03.2011 НОВИНИ

Кунева: Не са договаряни по-тежки условия за акциза на горивата

.
Миглена Кунева
Първият български еврокомисар Меглена Кунева заяви, че по-високата цена на дизела в България не може да се обяснява с акциза. По думите й не са договаряни по-тежки условия за акциза, а според директивата от 2003 година България е с един от най-дългите гратисни периоди за достигане на минималната ставка на акциза за дизела в ЕС, предаде БНР.
 

Кунева обясни, че България още е в преходния период за акциза на дизела и в момента той е 615 лева за 1000 литра. През 2013 година в нашата страна акцизът за дизела трябва да стане 645 лева за 1000 литра, колкото е минималната ставка в целия ЕС, посочи тя.

Кунева съобщи още, че на 29 март ще се разглежда и ще бъде представена Бялата книга за транспорта в ЕС. По думите й това е най-мащабната стратегия за транспорта, правена през последните десетилетия. Основното в нея е повече конкурентноспособност, повече играчи на пазара, възможност да се стигне до всички точки в и извън ЕС и повече технологии.

Бившият комисар за защита на потребителите коментира още, че в България един от най-големите проблеми е липсата на доверие на потребителите към търговците. По думите й 50 процента от хората, които са потърсили помощ от Комисията за защита на потребителите, вече са доволни от оказаното им съдействие. "Ако успеем годишно да вдигаме този процент с 5-10 на сто и да достигнем 80 процента, колкото е в Европа, ще е много добре", смята Кунева.

Тя каза още, че голямо недоволство създават публичните услуги като електроснабдяване, топлоснабдяване и др., защото договорите са неясни, неясни са и сметките. Според нея в България потребителските организации са неглижирани и не са канени да участват в дискусии по тези проблеми. Меглена Кунева присъства във Варна на откриването на форума "Национални дни на кариерата 2011 - Добра Кариера, Добър Живот". По-късно тя ще има среща с авиопревозвачи и представителите на културната общност в града. Кунева ще изнесе и публична лекция на тема "2011 - новите измерения на свободата", организирана със съдействието на Фондация "Фридрих Науман", Либерален институт за политически анализи и Институт за модерна политика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4989 |08.02.2011 Кунева: Не съм от екипа на Алексей Петров . 17| 5167 |18.01.2011 М. Кунева: Европа ни следи като пазач . 0| 4951 |28.12.2010 Летище София работи и при зимни условия . 27| 5283 |01.07.2010 М. Кунева: Екстремна мярка е законът за пазар на земята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads