Реклама / Ads
24| 4841 |06.04.2010 НОВИНИ

РЗС: Прокурорите са пожарната команда на Борисов

.
Като "личен слугинаж на Цветанов и пожарникарска команда на Бойко Борисов" от РЗС определиха някои структури на прокуратурата в декларация до медиите, свързана с последните събития около скандалния арест на Николай Цонев.
 

"Гражданското общество е изправено пред тежки решения в идните седмици и месеци. Защото все повече става ясно, че има очевидна лична договорка между няколко висши прокурори и възлови фигури в партия „ГЕРБ”, които не се свенят да обещават кариерно развитие в независимата съдебна власт, която по Конституция би следвало да се контролира единствено от Висшия съдебен съвет. При тези условия възникват два изключително важни въпроса:

Докога определени структури на прокуратурата ще играят ролята на пожарникарска команда на Бойко Борисов, а някои прокурори – на личен слугинаж на Цветан Цветанов?

Как се осъществява реалното разделение на властите, след като едно правителството функциониращо като мутренска групировка не се свени да разпорежда кой да бъде задържан и дори какво наказание да му бъде наложено, без никакъв конституционен механизъм за адекватна реакция на парламента?

Според РЗС е невъзможна истинска реформа на съда и прокуратурата без изцяло нова глава за съдебната власт в Конституцията, т. е. без свикване на Велико народно събрание. Истинските цели на приетите наскоро поправки в НПК всъщност са да се създаде процесуална възможност всеки един гражданин да бъде по всяко време потенциален клиент на прокуратурата и с единия крак в затвора. Този чудовищен натиск, който „ГЕРБ” упражнява в последните месеци върху цялото гражданско общество, включително опозицията и медиите, може да доведе до непредвидими последици за демокрацията.

Да очакваме от мутро-милиционери с полирани мозъци някакво разбиране на проблема с човешките права би било несериозно. Да очакваме от тях да схванат конституционния проблем за недопустимата намеса на правителството в съдебната власт би означавало да надценим многократно техния интелектуален потенциал. Тяхната единствена възможност остава с показни арести да разчитат, че българското общество ще остави на заден план истинските проблеми на страната, за да задоволи нормалния си стремеж за възмездие и справедливост след проваления криминален преход. Едва ли това обаче може да продължи дълго на фона на икономическата криза, която все повече прераства в политическа и след като МВР укрива реалните данни за т. нар. битова престъпност, която нараства лавинообразно заради растящите и безнаказани кражби, грабежи и посегателства срещу личността.

„Ред, законност и справедливост” няма да остави самозабравилите се „мозъци” в „ГЕРБ” и Министерския съвет да си разиграват коня безнаказано и в близките дни ще предприеме конкретни политически действия срещу безконтролния милиционерски режим налаган силово от групуровката на Бойко Борисов."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5457 |22.03.2010 Доклад за Панчарево на път към прокурорите . 9| 5059 |18.03.2010 ВСС към прокурорите: Разследвайте ни . 5| 5231 |17.03.2010 Прокурорите имали представа кой е убил Боби Цанков . 2| 4915 |05.03.2010 Прокурорите: Нарушения убиха българите в Охрид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads