Реклама / Ads
8| 2669 |16.05.2023 НОВИНИ

”Правосъдие за всеки” поискаха от НС да премахне длъжността главен прокурор

.
Източник: личен архив
Внесете в максимално бърз порядък в Народното събрание конституционните си проекти за промени в глава Съдебна власт и ги поставете на експертно и обществено обсъждане в срок от един месец. Нека с особено внимание и политическа воля се обсъди въпросът за премахване длъжността на главен прокурор или поне приравняването му до главен прокурор при Върховна касационна прокуратура."
 

Това пише в позиция - обръщение на Инициатива "Правосъдие за всеки", адресирано до депутатите от 49-ия парламент и президента.

 

Освен че правят анализ на ситуацията в прокуратурата, те повтарят известни свои идеи, с които да се излезе от кризата в съдебната система. "Осигурете бързото приемане на промените в НПК и ЗСВ, с които се въвеждат по-засилен контрол и отчетност на главния прокурор, намалява се изискуемото мнозинство за неговия избор или освобождаване от 17 на 13 гласа и се въвежда съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства.

 

Изберете парламентарната квота във ВСС и я разпределете преимуществено в Прокурорската колегия/Съвет на ВСС..."

 

Настоява се още след ограничаване правомощията на главния прокурор - ако все пак длъжността остане, следващият избор да бъде проведен от "следващия състав на ВСС".

 

Ето и пълния текст на позицията:

 

До парламентарните групи в 49-ото НС

 

До президента на Република България

 

ПОЗИЦИЯ – ОБРЪЩЕНИЕ

на

ИНИЦИАТИВА „ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ“

 

Държавността е в състояние на почти пълен разпад, който може да прерасне в конституционна криза много бързо и с непредвидими последици. В отсъствието на редовно правителство от повече от девет месеца и трайно неработещ парламент, в период на постоянни избори, непопълнени квоти в основни органи, включително във Висшия съдебен съвет, и рязката промяна и пробив на статуквото по върховете на съдебната власт, се отприщиха внезапни „катарзиси“ и откровени признания за политическата роля на прокуратурата през годините и пряката намеса на политиката в тази институция.

 

Ако заместник-главен прокурор каже, че се страхува за живота си, искайки освобождаването на главния прокурор, това вече прилича на мафиотска организация от сицилиански тип. А ако висши политици заплашват главния прокурор и семейството му, за да го принудят да подаде оставка, а той плаши бивш премиер с повдигане на обвинения по „дела на трупчета“, явно държани, за да създават зависимости, то вече държавата е превзета от мафията.

 

Позицията на Инициатива „Правосъдие за всеки“ винаги и трайно е била, че проблемът в прокуратурата е системен, а не толкова личностен и се съдържа в пълното единоначалие и сляпото подчинение на административните ръководители и почти всички прокурори на волята на главния.

 

Да, ние бяхме против назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, а после, още през февруари 2020 г., поискахме от ВСС да обсъди неговото освобождаване точно заради уронване престижа на съдебната власт, което искане подновихме през лятото на същата година. Все още го искаме, така както искаме от есента на 2021 г. и оставката на целия състав на ВСС. Но не може да приемем за нормален начина, по който това се случва в момента – чрез пряко политическо заявление на кандидат за премиер, необсъдено дори с кандидата за правосъден министър, в чиято компетентност е такова искане, очевидно като опит за споразумение за съставяне на правителство.

 

По-сериозно е искането на шестима членове на Прокурорската колегия с мотиви за тежко нарушение на служебните задължения. Но тук стои сериозният въпрос как настъпи катарзисът при тези, които избраха Гешев на два пъти и също на два пъти отказаха да го освободят от поста му – само за една нощ, след като неговата оставка бе поискана от кандидата за премиер на ГЕРБ. Учудваща е и подкрепата на ДПС за тези искания, като се има предвид, че именно те осигуриха избора и крепяха Иван Гешев на поста му три години и половина!?

 

Президентът, вицепрезидентът и правосъдният министър казаха, че проблемът е системен и като такъв трябва да се реши преди да се обсъжда самият Гешев. Същото се споделя и от реформаторската група "Продължаваме Промяната – Демократична България" в 49-ото НС. Ние също споделяме това и се обръщаме към отговорните фактори и институции в държавата със следните предложения:

 

Внесете в максимално бърз порядък в Народното събрание конституционните си проекти за промени в глава Съдебна власт и ги поставете на експертно и обществено обсъждане в срок от един месец. Нека с особено внимание и политическа воля се обсъди въпросът за премахване длъжността на главен прокурор или поне приравняването му до главен прокурор при Върховна касационна прокуратура.

Осигурете бързото приемане на промените в НПК и ЗСВ, с които се въвеждат по-засилен контрол и отчетност на главния прокурор, намалява се изискуемото мнозинство за неговия избор или освобождаване от 17 на 13 гласа и се въвежда съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства.

 

Изберете парламентарната квота във ВСС и я разпределете преимуществено в Прокурорската колегия/Съвет на ВСС, като въведете с изменения в ЗСВ и промени в критериите и правилата на избора, така че действащи магистрати да не могат да бъдат избирани от тази квота, а да се заложи на юристи с доказан професионализъм и морален интегритет.

 

Променете правилата и критериите за избор на главен прокурор след ограничаване на неговите правомощия, като задължително този избор – ако самата длъжност не бъде премахната на конституционно ниво, да бъде проведен от следващия състав на ВСС.

 

Нашата дългогодишна препоръка е и мандатът на главния прокурор да бъде намален от седем на пет години с конституционна промяна, а този на ВСС от пет на три години.

Сега е моментът да бъдат надмогнати егото, дребните страсти, срамните нападки и, ако всички вие имате отговорност пред народа, да покажете, че може да спасите, а не допълнително да взривите държавността. ВРЕМЕ Е ЗА ДЕЙСТВИЕ!

 

16.05.2023 г. За УС на Сдружението

 

Велислав Величков, председател

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2790 |09.05.2023 Общинските съветници от групата на ”БСП за България” поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова . 10| 2880 |07.05.2023 Мевлют Чавушоглу: САЩ поискаха да изпратим на Украйна зенитно-ракетни системи С-400 . 9| 3138 |20.04.2023 ПП, ДСБ, „Да, България“ и БСП поискаха главата на Портних. Къде е преляла чашката? . 0| 2637 |10.04.2023 Роднини на бебето със счупен крак поискаха оставки с протест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads