Реклама / Ads
0| 3123 |19.07.2022 НОВИНИ

Съдът: Действията на БАБХ срещу ”Евролаб” са незаконни

.
Заради незаконосъобразни действия на Българската агенция по безопасност на храните с решение на Върховния административен съд (ВАС) се възстановява дейността на фирма ”Евролаб 2011” като оператор по товарене и разтоварване на ГКПП ”Капитан Андреево”.
 

Върховните съдии са се произнесли по три жалби на дружеството, свързани с издадени от изпълнителния директор на Агенцията заповеди и писма, уточнява БНР.

 

Обжалваните документи са издадени между 17 и 19 май тази година.

Ключово е първото решение, свързано с жалба на "Евролаб" в Хасковския административен съд с настояване за прекратяване действията на БАБХ на границата.

 

Първоинстанционният съд отказва, но сега върховните магистрати отменят разпореждането и нареждат незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица от Агенцията, изразяващи се в недопускане на служители на дружеството да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функции си.

Върховните съдии приемат, че действията по ограничаване на достъпа на оператора до стоките не се основават на закона и на административен акт.

 

Второто дело в Административния съд София – град (АССГ) е срещу жалба на изпълнителния директор на БАБХ. Там има отказ от разглеждане жалбата, което е потвърдено и от върховните съдии.

 

Третото дело пред Върховния административен съд също е по жалба. Делото е оставено без уважение от АССГ, но върховните административни съдии са приели, че това не е правилно и връщат за разглеждане делото по същество от първоинстанционния съд. 

 

Ето акцентите от решенията на Върховния административен съд:

БАБХ няма право да извършва товаро-разтоварни дейности на ГКПП "Капитан Андреево".


„Евролаб 2011“ има право да извършва товаро-разтоварна дейност и да изпълнява функциите си на оператор на ГКПП "Капитан Андреево".


„Евролаб 2011“ остава лаборатория, в която да се извършва официален контрол за остатъчни вещества от пестициди от плодове и зеленчуци.


Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към БАБХ не е единствена и изключителна лаборатория на граничния пункт.


Върховният административен съд установи неоснователни фактически действия на администрацията на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) във връзка с товаро-разтоварната дейност на ГКПП „Капитан Андреево“. Касае се за нарушения на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 г. относно официалния контрол и другите дейности, които гарантират прилагането на законодателството в областта на храните, фуражите и здравеопазването на животните.

 

Административното дело (№ 6328 от 2022 г.) пред ВАС е образувано по жалба на „Евролаб 2011“ ЕООД против разпореждане на Хасковският административен съд. С него първоинстанционният съд отхвърля искането за безусловно прекратяване действията на БАБХ.

 

Върховните магистрати отменят разпореждането на първоинстанционния съд и нареждат незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ, изразяващи се в недопускане на служители на „Евролаб 2011“ ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функциите си на оператор по смисъла на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г.

 

Забраната към служителите на „Евролаб 2011“ ЕООД не се основава нито на законова разпоредба, нито на административен акт, счита съдът. С издадената от изпълнителния директор на БАБХ Заповед № РД 11-974 от 17 май 2022 г., на „Евролаб 2011“ не е забранено да извършва дейност като оператор, както и на дейности по представянето на стоки пред лицата, извършващи официален контрол (служителите на БАБХ).

И в следваща заповед на изпълнителния директор на БАБХ - № РД 11-995 от 19 май 2022 г., никъде не се създават забрани за извършване на товаро-разтоварни дейности от страна на операторите, какъвто в случая се явява „Евролаб 2011“. С нея е изменен ценоразписът на платените услуги, които БАБХ извършва, като са определени нови такси. Една от таксите е за товаро-разтоварни дейности от ГКПП на транспортни средства, превозващи товари от трета страна. На база на така въведената такса обаче, без да е издаден какъвто и да е административен акт, администрацията неправомерно с фактически действия забранява на операторите да управляват товарите, които съгласно Регламента са под техен контрол.

 

Агенцията по храните няма право да извършва товаро-разтоварни дейности. Съгласно Регламента на ЕС стоките се представят на контролния орган за проби и анализи от операторите, а от своя страна операторите са тези, които трябва да извършват товаро-разтоварните дейности, посочват от ВАС.

 

В становище до Хасковския административен съд изпълнителният директор на агенцията незаконосъобразно твърди, че товаро-разтоварната дейност е част от официалния контрол. Заради това той включва нова такса от 400 лева в ценоразписа на Българската агенция по безопасност на храните за товарене и разтоварване. Съгласно регламента обаче БАБХ няма право да извършва тези дейности. Операторът, под чиито контрол са стоките след влизането им в България, е задължен да осигури достъп до стоките и животните, които ще се изследват. Различно е положението със самото вземане на пробите, което е задължението на държавния контрол (в този смисъл е определение 6535 от 30 юни 2022 г. по адм. дело №6003 от 2022 г).

 

Върховните магистрати приемат, че действията по ограничаване на достъпа на оператора до стоките не се основават на закона и на административен акт и затова отменят разпореждането на първоинстанционния съд.

 

Определението по административно дело № 6328 от 2022 г. на ВАС не подлежи на обжалване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3455 |14.07.2022 Военният министър за самолета-калпазанин: НАТО е възприел действията му като потенциален риск . 0| 9206 |11.07.2022 Анализ опровергава твърденията на БАБХ, че у нас са влизали продукти с пестициди . 0| 2938 |08.07.2022 Съдът: Арестът на Севделина Арнаудова е незаконен . 0| 22007 |22.06.2022 Съветник на Радев: Ако не подкрепяш действията на правителството, макар и грешни, значи си част от мафията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads