Реклама / Ads

1| 3178 |08.03.2021 НОВИНИ

Съдът отне имущество на братя Галева, но само половината от иска на КПКОНПИ

.
Пламен Галев и Ангел Христов
Състав на Окръжния съд в Кюстендил постанови отнемане в полза на държавата на имущество за 2,5 млн. лв. на т.нар. братя Галеви, осъдени за създаване на организирана престъпна група и рекет през 2012 г., но впоследствие укрили се и от близо 9 години - обявени за международно издирване.

Искът на така нар. "Комисия Кушлев" беше на обща стойност над 4 милиона и 250 хиляди лв. Процесът продължи 8 години, през които бяха проведени над 30 съдебни заседания. Съдебният състав приема, че въз основа на съдържащите се по делото доказателства може да се направи основателно  предположение за наличието на косвена връзка между престъпната дейност на проверяваните лица Пламен Галев и Ангел Христов и придобитото от тях имущество, уточни БНР.

 

Същите са осъдени за тежки умишлени престъпления - първият като ръководител, а вторият като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е била създадена с цел да извършва изнудване, с цел имотна облага.

 

Очевидно е, че се касае се за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони, пише в мотивите съдебният състав.

 

По отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и съпругата му и от Ангел Христов и съпругата му на движими вещи и недвижими имоти и по отношение на исканията за отнемане в полза на държавата от Пламен Галев и от Ангел Христов на притежаваните от тях дружествени дялове и продажба на дружествени дялове съдът намира, че исканията са основателни и ще се уважат.

Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради - огромен по площ и сгради комплекс, собственост на „Братя Галеви“ и техните съпруги в село Ресилово, Община Сапарева баня. Не се отнема оръжието на Галеви.

 

През цялото време, докато вървеше делото, в кулоарите на съда се коментираше, че на името на братя Галеви не се води нищо, а на фирми и съдружници на Сейшелите, а авоарите им са на Британските острови. Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис на страните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 3084 |08.03.2021 Щом съдът е казал… Събарят част от Южната крепостна стена в Созопол . 3| 2753 |02.03.2021 Ден след отварянето: Търговски обекти отнесоха 27 акта за нарушения . 4| 2812 |23.02.2021 Спецсъдът не разреши на Бобоков да пътува в чужбина . 12| 3410 |22.02.2021 Съдът реши: И арестът на Пламен Узунов е незаконен
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ