Реклама / Ads
0| 2990 |01.06.2022 НОВИНИ

Съдът решава за екстрадицията на Елена Удря. Тя: В момента тази държава е най-сигурното място за мен

.
Елена Удря Източник: БГНЕС
Софийският апелативен съд гледа делото за екстрадицията на бившия румънски министър на туризма Елена Удря на база искане от северната ни съседка и издадена Европейска заповед за арест след произнесена срещу нея осъдителна присъда, предаде БГНЕС.
 

„В момента тази държава е най-сигурното място за мен”, каза Елена Удря пред съда и поиска да не бъде екстрадирана от България в Румъния. Тя заяви, че от два месеца не може да види детето си, което вече е на 3 години.

 

От защитата обясниха, че Удря не се чувства добре от два месеца, както и че няма вероятност жената да се укрие, тъй като още от самото начало семейството ѝ е наело жилище в Благоевград.

 

В съдебна зала стана ясно, че Румъния е изпратила документите, които българският съд поиска. Сега те трябва да бъдат преведени. Защитата поиска промяна на мерките за неотклонение и вместо „задържане под стража” обвиняемата да бъде под домашен арест.

Очаква се да се разбере дали съдът ще одобри искането на защитата.

 

Елена Удря е осъдена в Румъния на 6 години затвор за корупция. Според румънското държавно обвинение през 2011 г. е сключен договор за услуги между Министерството на туризма, ръководено от 48-годишната жена, и фирма на тогавашния председател на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на страната по време на официални прояви с участието на боксьора Лучиан Буте.

 

Според прокурорските твърдения тя се е възползвала от популярността на Буте, който по това време е световен шампион на Международната боксова федерация, за да трупа предизборен капитал, използвайки 2 милиона евро държавни средства.

 

Часове след издаването на присъдата на Елена Удря, тя бе обявена за международно издирване от властите на Румъния. Впоследствие стана ясно, че тя е напуснала страната с автомобила си през Гюргево преди съдебното решение да стане достояние на граничните власти.

 

След като Удря преминава цялата територия на България и стига на ГКПП Кулата на българско-гръцката граница, тя е задържана от българската Гранична полиция. Елена Удря е имала намерението да влезе на територията на Гърция и да потърси политическо убежище, тъй като твърди, че е жертва на репресия в Румъния.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3208 |31.05.2022 Свекърът на откритата в куфар Евгения няма да бъде освободен, реши съдът . 0| 3424 |30.05.2022 Асен Василев: Тристранният съвет решава за промените в пенсионната система днес . 0| 2888 |26.05.2022 Съдът решава дали копачът на трупове да остане в ареста . 0| 2931 |23.05.2022 Съдът даде 18 години затвор на мъж, убил съпругата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads