Реклама / Ads
2| 13768 |20.09.2024 НОВИНИ

Съдът на ЕС стартира производство за освобождаването на Андрей Гюров

.
Съдът на Европейския съюз образува дело за отстраняването на Андрей Гюров в отговор на запитване от Върховния административен съд на България.
 

Делото касае въпроси, свързани с подуправителя на Българската народна банка, и съвместимостта на действията му с правилата на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи Нова.

 

ВАС поставя осем въпроса пред Съда на ЕС, свързани с тълкуването на чл. 14.2 от Протокола (№ 4) за Устава на ЕСЦБ и ЕЦБ. Основните въпроси са дали разпоредбите, свързани с освобождаването на управители на централни банки, важат и за други членове на ръководни органи на национални банки, както и дали е допустимо съвместяването на длъжността с участие в търговски дружества или юридически лица с нестопанска цел.

 

Въпросите на ВАС обхващат и други аспекти, като задълженията за деклариране на участие в търговски дружества и управителни органи, както и последиците от отстраняването на тези несъвместимости със закъснение. Особено внимание се обръща на възможността националните законодателства да въведат същите критерии за освобождаване на ръководни лица в централни банки, каквито са предвидени за управителя. Процедурата е част от по-голям процес на изясняване на съответствието между националните закони и правните норми на ЕС. 

 

ВАС е поискал делото да бъде разгледано в бързо производство, след като спира производството по него. Въпросите, които съдът отправя до СЕС, включват следното:

 

1. Приложими ли са критерии за освобождаване на членовете на органите за вземане на решения на националната централна банка, съгласно чл. 14.2 от Протокол (№ 4) за Устава на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и на Европейската централна банка (ЕЦБ)?

 

2.Ако отговорът на първия въпрос е отрицателен, допуска ли тази разпоредба национално законодателство, което въвежда подобни критерии за освобождаване на членовете на органите за вземане на решения?


3. Може ли същата разпоредба да позволи съвместяване на длъжността управител на НЦБ и участие в търговско дружество с дял от печалбата?

 

4.Допуска ли разпоредбата съвместяване на длъжността управител на НЦБ и участие в управителен орган на юридическо лице с нестопанска цел, без единодушно решение от управителния съвет на НЦБ?


5. Разрешава ли разпоредбата на национално законодателство задължение за деклариране на участие в търговски дружества и управителни органи?

 

6. Допуска ли разпоредбата на национално законодателство действия за преустановяване на участието в търговски дружества след заемане на длъжността управител на НЦБ?


7. Третира ли разпоредбата управител на НЦБ, който е отстранил несъвместимост извън законовия срок, като лице, което не отговаря на необходимите изисквания за изпълнение на задълженията си?

 

8. Позволява ли разпоредбата на органа, натоварен да преценява основанията за освобождаване, да оценява извършени сериозни нарушения по смисъла на законодателството?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4681 |20.09.2024 Гърмящи пейджъри през България? Щяха да са още на буферен паркинг. Бойко, Биби и Виктор . 1| 2347 |20.09.2024 Жена осакатена след тричасов побой от ревност, насилникът задържан едва три дни по-късно . 2| 2345 |20.09.2024 Шарл Мишел иска от Северна Македония да спазва поетите задължения . 3| 2576 |20.09.2024 330 камери на тол системата ще засичат и скоростта на колите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads