Реклама / Ads
5| 3560 |11.01.2022 НОВИНИ

Съдът в Страсбург направи на пух и прах законите за подслушване и следене у нас

.
Европейският съд по правата на човека отново осъди България за прекомерното и безконтролно подслушване с използване на специални разузнавателни средства и трафични данни от мобилните оператори.
 

Българските закони, които уреждат подслушването и следенето, не отговарят на изискванията за качество и не са годни да гарантират, че намесата в правото на личен живот на гражданите е само доколкото е необходима в едно демократично общество, констатира Европейският съд по правата на човека в разбиващо решение не само за законодателството у нас, но и за практиките за използване на специални разузнавателни средства (СРС), съобщи „Лекс“.

 

Съдът в Страсбург стига до следната тежка констатация: „Законите, уреждащи тайното наблюдение в България, прилагани на практика, все още не отговарят на минималните гаранции срещу произвол и злоупотреба“.

 

Делото пред ЕСПЧ заведоха двама адвокати – Михаил Екимджиев (заедно с Асоциацията за европейска интеграция и права на човека) и Александър Кашъмов (и Програма достъп до информация). Това е вторият път, в който те се обръщат към съда в Страсбург заради злоупотребите с подслушването и следенето у нас.

 

Екимджиев и Кашъмов напомнят, че България вече веднъж е била осъдена заради подслушването, но не е предприела адекватни генерални мерки, водещи до преодоляване на констатираните от ЕСПЧ системни правозащитни проблеми. През 2013 година България създаде Националното бюро за контрол на СРС, но след отстраняването от него на Бойко Рашков и адв. Георги Гатев институцията потъна в пълно мълчание.

 

Резултатът е, че почти 100% от исканията на прокуратурата и специалните служби за прилагане на СРС са уважени, а съдебният контрол върху тяхната законосъобразност и обоснованост е формален и фрагментарен, се казва още в жалбата.

 

В нея се припомнят и редицата скандали със СРС, избухнали в последните години. „Жертви на тези скандали са включително премиерът, директорът на Агенция „Митници“, народни представители, журналисти, лекари, спортисти и др.“.

 

Последният грандиозен скандал бе подслушването на стотици протестиращи срещу правителството на бившия премиер Бойко Борисов и главния прокурор, които са били закачени на слушалка по искане на спецпрокуратурата. Официалният повод за това бе заведено дело за държавен преврат, което напомни за прийомите от времената на тоталитарния режим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3425 |06.01.2022 ”Виваком” може да вдига цените, за А1 и ”Теленор” решава съдът . 7| 3624 |04.01.2022 “Конструктивната опозиция” направила това, което искали управляващите. ГЕРБ призна, че мораториумът е "бананова кора"? . 4| 3491 |29.12.2021 Задържаха мъжа, убил жена си с камъни в Тервел. Направил го от ревност . 19| 5985 |19.12.2021 Петков: Ако Гешев си подаде оставката, бих го поздравил. Ще направи нещо отговорно и ще ни спести време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads