Реклама / Ads
0| 6366 |18.09.2018 НОВИНИ

Съдят стачкували миньори в мини ”Бобов дол”

.
Източник: БГНЕС
Кюстендилският окръжен съд е насрочил за днес поредно заседание по считано, според някои, за безпрецедентно дело срещу 86 стачкували миньори от рудник ”Христо Ботев ” в Бобов дол. Заради забавени заплати на 11 и 12 май м.г., миньорите отказаха да работят, като излязоха на протест пред административната сграда на мините.
 

Бяха недоволни и заради неполучени ваучерите за храна. Заплатите им бяха изплатени, но като сплашваща и назидателна мярка работодателят им - според коментари от централата на бизнесмена Христо Ковачки, концесионер на мините, внесоха иск в съда, че протестът им не е бил законен. Първото заседание по процеса в края на 2017 година продължи точно една минута. Дошлите от Бобов дол миньори тогава не криеха яда си, че ги разиграват и че всичко е една игра на нерви.

 

След процедурни отлагания и перипетии делото отново е насрочено и днес се очаква да бъде даден ход по същество. Ако стачниците се окаже, че са протестирали в нарушение на закона, то ще трябва да плащат обезщетения и пропуснати ползи на мината, свързана с Христо Ковачки. Развръзката по случая предстои.

 

Оказва се, че самите подсъдими миньори стачници са трудно откриваеми. Някои от тях били уволнени, други сами напуснали, трети са още при същия работодател, но избягват изявляния пред медиите, за да не пострадат още повече.

 

“С образуване на делото беше прекратено съдебното производство поради недопустимост. Съответно те са обжалвали пред Върховен касационен съд и жалбата е уважена и е върнато делото за разглеждане. Искът е за обявяване на стачните действия на работниците в мини „Бобов дол“ са незаконни“,посочва адвокатът на 86-та съдени миньори Ивона Павлова.

 

До момента не се знае дали съдените въгледобивници ще дойдат до един в съдебната зала, дали ще изпратят упълномощени от тях представители, дали изобщо ще се явят.

 

„Считаме, че всички са редовно призовани и би следвало да се даде ход на делото“, казва адвокат Павлова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3538 |20.07.2018 Приеха закон в помощ на миньорите от Бобов дол . 1| 3585 |12.07.2018 Парламентът дава възможност на съкратени миньори от Бобов дол да се пенсионират . 0| 4312 |29.06.2018 Фондации съдят социалното министерство заради провалени проекти . 3| 4258 |11.06.2018 Омбудсманът с апел към депутатите да помагат за съкратените миньори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads