Реклама / Ads
5| 4522 |02.01.2020 НОВИНИ

Съдия Калайджиева: Конституцията не гарантира справедлив съдебен процес

.
Съдия Здравка Калайджиева
У нас Конституцията не гарантира правото на всеки гражданин на справедлив съдебен процес пред независим и безпристрастен съд. Функциите на съда и прокуратурата не са достатъчно ясно разграничени, защото на тях се залага да защитават правата и интересите и на гражданите, и на държавата.
 

Това каза пред БНР съдия Здравка Калайджиева по повод дискусиите за промени в Конституцията, които президентът Румен Радев започна след избора и назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

 

По думите й гарантирането на справедлив процес е много трудно, защото съдът решава споровете между гражданите, включително и между гражданите и властите.

 

"Същевременно прокурорите не могат да бъдат съдии, защото те са страна в процеса, не могат да раздават правосъдие, не бива и да се месят в гражданските спорове, защото те не функционират по същите правила и при същите гаранции, които са присъщи на съда", каза още съдията.  Според нея тази дискусия е отдавна необходима на нашето общество. 

 

Тя припомни, че през от 1998 година има постановени решения на Европейския съд във връзка с функциите на прокуратурата, а също има и редица становища на Венецианската комисия, които критикуват правомощията на българската прокуратура.

"Пред Комитета на министрите към Съвета на Европа висят неизпълнени над 50 решения, свързани с неефективното разследване. В тях са отбелязани какви ли не недостатъци на функциите на правозащитните органи, включително и на прокуратурата ", уточни съдия Калайджиева.

 

Тя коментира още, че прокуратурата не може да осигури тази независимост, която трябва да бъде присъща на съда.

"Съответно тези функции трябва да бъдат ясно изразени в Конституцията, за да може да се определи както статутът на лицата, упражняващи прокурорската професия, така и статутът на съда, който трябва да бъде независим и от страните, и от властите". 

 

Съдия Калайджиева акцентира, че прокуратурата е страна в наказателния процес, но същевременно се вижда мощното ѝ влияние и все по-доминиращата роля в правосъдието, което се отразява и на функционирането на съда. По думите ѝ влиянието на прокуратурата в системата на правосъдието - в лицето на ВСС, е проличало при избора на Иван Гешев за главен прокурор.

 

"Опасявам се, че ако няма промени в Конституцията, ще станем свидетели на избор на председател на Върховния касационен съд, който предстои скоро, от прокурори, а не от съдии, избрани от самите съдии, както изискват демократичните принципи", прогнозира съдия Калайджиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3992 |17.12.2019 Президентът Радев започва консултациите за промени в Конституцията . 5| 4164 |16.12.2019 Президентът започва консултации за промени в Конституцията . 16| 15946 |11.12.2019 Методи Андреев: Руски петоколонници у нас са двама главни прокурори, върховен съдия, няколко министър-председатели и политически лидери . 4| 6556 |09.12.2019 Съветът на Европа: Променете Конституцията заради контрола върху главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads