Реклама / Ads
3| 5606 |21.05.2023 НОВИНИ

Съдия Мирослава Тодорова: Самоубийство на системата е Гешев, Сарафов и Тодоров да останат

.
Съдия Мирослава Тодорова
Гешев, Сарафов и Тодоров, замесени в събитията, няма да оцелеят на административната позиция, която заемат, ”защото това би било самоубийствено за политическата система”. Това коментира пред БНР съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова от Съюза на съдиите в България.
 

Мирослава Тодорова посочи, че "ако не се стигне до източника на проблема, смяната на Иван Гешев, Борислав Сарафов или Ясен Тодоров с други от същия вид, със същия бекграунд, избрани през същите сенчести центрове, няма да бъде достатъчно":

"Това не означава, че всички споменати не трябва да се отдръпнат. Никой не може да бъде съдия на самия себе си. Авторитетът на правосъдието е единственият социален капитал, с който разполага съдебната власт... Какъв сигнал се дава на гражданите и на престъпниците, ако прокуратурата се демистифицира в този непривлекателен вид".

 

Според нея, когато има драматични проблеми със съмнения в компетентността и обективността на Висшия съдебен съвет, това означава, че Народното събрание трябва да направи анкетна комисия от политици.

 

"Правните процедури не са религия, не са фетиш, те са средство хората да живеят по-добре. Правни средства за отвоюване на държавата от мафията има... Уникалното на нашия модел не е централизацията на прокуратурата във функционално отношение. Но когато главният прокурор има и голяма власт, и кадрова власт, става най-силната фигура в държавата. Главният прокурор трябва да бъде напълно обезвластен от правомощия в прокурорската колегия. Тя трябва да се състои от съществена по брой, надделяваща обществена квота. Това ще даде свобода на редовите прокурори в кадрово отношение".

Според съдията всяка криза е шанс, а сегашната - на политическа злоупотреба с целия модел на управление на съдебната власт, не е безпрецедентна, но е модификация, която качва профанизацията и насилието върху системата на следващо ниво.

 

По думите ѝ, ако бъде създаден механизъм - политиците да се оттеглят доброволно от възможността да прекрояват непрекъснато съдебната власт, това ще бъде добра основа чрез съдийското самоуправление да се осъществи реорганизация на органите.

"Съдебната власт е овладявана, принуждавана от 1991 година. Това е травматизирана общност и на тези проблеми трябва да се гледа като на социални процеси. И бавно - с грижата по обезвреждане на мина, да създаваме комплексни мерки, които да неутрализират риск по риск".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 15061 |19.05.2023 Съдия Атанаска Дишева, ВСС: Гешев заплашва колегите си. Не каза дали в действителност е записвал магистрати . 8| 4074 |18.05.2023 Съдия Мирослава Тодорова: Процесите в съдебната власт са със значението на държавен преврат . 2| 3137 |18.05.2023 Съдия Андрей Георгиев: Ако продължаваме с още от същото, ще бъдем в сюжета на сериала ”Октопод” още дълго . 10| 3926 |16.05.2023 Съдия Дишева: Могат да се изведат данни за действия на главния прокурор, по които да се образува производство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads