Реклама / Ads
1| 5295 |07.11.2019 НОВИНИ

Съдията, гласувал против Гешев: Защо искаме да съсипем съдийската комисия за атестиране?

.
Източник: БГНЕС
Защо искаме да съсипем съдийската Комисия за атестирането и конкурсите (КАК) с две поредни точки? Комисията системно и последователно се унищожава. Така възкликнаха Красимир Шекерджиев и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, след като Пленумът на Висшия съдебен съвет прие две решения, които пряко ще рефлектират върху работата на съдийската КАК.
 

С първото има реален риск съставът на комисията да оредее още повече. Това е така, защото ВСС отказа да разреши жилищен проблем на съдия Женя Димитрова от ОС-Варна и на практика през следващата година от мандата си като член на КАК тя трябва сама да си плаща наема, а не както досега – той да се поема от съвета.


С второто решение пък професионалната квота от съдийската КАК се мести в сграда на ул. „Г.С.Раковски“ №185, като така съдиите ще бъдат изолирани от членовете на съвета и от цялата му администрация, която подпомага дейността на комисията, ,пише още  LEX


„Разбирам, че аз трябва да си събера багажа и да ходя на ул. „Раковски“. Същото важи за колегите Драгомир Кояджиков, Вероника Имова, Атанаска Дишева и Олга Керелска“, започна изказването си Красимир Шекерджиев по предложението на Комисията за управлението на собствеността (КУС) за ново настаняване на членовете на съдийската КАК. След като беше уточнено, че не става дума за изборните членове, а само за представителите на професионалната квота, Шекерджиев възкликна: „Пълен абсурд“.


„Пълен абсурд е да преместим членовете на КАК в сграда, където не се помещава администрацията. Всеки членува в определени комисии и си представете да работите на място, което е твърде далеч и без администрацията. В КАК по една или друга причина има повече работа от другите комисии. Заседанията продължават с часове, 90% от точките на Съдийската колегия са от КАК. Ако преместим професионалната квота, значи на практика работата не може да се върши, защото знаете, че тази комисия има най-големи правомощия“, каза Шекерджиев, съдията неподкрепил Гешев.


И добави: „Имам питане към хората, които са измислили това – защо се прави това, защо искаме изцяло да съсипем КАК с две поредни точки“.


Лозан Панов на свой ред напомни, че предишният състав на ВСС е искал да раздели КАК, но с множество усилия това е било предотвратено. „Комисията трябва да работи тук, за да осъществява своята оперативна дейност. Преместването ще създаде функционални и организационни трудности. Ентусиазмът на хората да участват в КАК замира. Кое налага преместването точно на тази комисия? КАК системно и последователно се унищожава“, каза Панов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5201 |07.11.2019 Жители на Копривлен гласували с фалшив химикал с изчезващо мастило . 0| 4041 |05.11.2019 ВКС гласува против нови кариерни бонуси за Висшия съдебен съвет . 3| 6946 |29.10.2019 Член на ВСС, гласувал против Гешев: Магистрати са пред революция заради заявки за обединяване на съдилища . 22| 7916 |26.10.2019 Гласувал за Гешев член на ВСС: Президентът ще е задължен да го назначи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads