Реклама / Ads
1| 3938 |19.12.2016 НОВИНИ

Съдиите разделени на мързеливи и работещи, пишат на ”Шоуто на Слави”

.
Магистратоте от Софийският районен съд (СРС) се разделиха на работещи и мързеливи. 43 от тях писаха на Слави Трифонов. На 13 декември две съдийки от СРС - София Икономова и Росица Велкова, гостуваха в ”Шоуто на Слави” с коментар за провелия се дни по-рано протест на техни колеги и съдебни служители пред Висшия съдебен съвет, припомня ”Правен свят”.
 

Пред Трифонов, който се обръщаше към тях на малки имена - София и Росица, двете съдийки изразиха позиция срещу протеста. Най-общо те посочиха, че в СРС има хора, които работят и които не работят, че проблемът е, че председателят на съда с приета оставка Методи Лалов не е предприел мерки срещу мързеливите. От коментара на Икономова и Велкова и дискусията им със Слави Трифонов излезе, че всъщност на протест са отишли неработещите, както и съдебни служители, които не били информирани, че ВСС малко по-рано е приел новия класификатор на длъжностите в администрацията и вече са получили увеличение  на заплатите.

 

Становището на съдия Десислава Джарова

 

След медийната изява на двете ѝ колежки съдия Десислава Джарова изпрати становище до председателя на СРС, заместниците му и до Комисията по професионална етика към съда. В него тя изразява несъгласие с твърденията им и заявява: "Без да стане ясно кого представляват, двете колежки хвърлиха в публичното пространство редица неверни твърдения, свързани с проведения протест, включително невярното твърдение, че работата в Софийски районен съд не върви, защото имало "няколко мързеливи колеги", че "част от съдиите работели, а част протестирали, че са натоварени" (подчертавайки своите собствени заслуги – а именно, че са от работливите)".

 

Съдия Джарова пише още: "Считам, че медийната изява с неверни и необосновани твърдения, накърнява репутацията на всички колеги от СРС, някои от които работят повече от 10-15 години при свръхнатоварване и като цяло принизява съдийската професия, осъществявана от всички съдии на територията на България". И изтъква, че Икономова и Велкова не са поставили въпросите, дискутирани в шоуто, пред Общото събрание на СРС и затова предлага то да ги изслуша. Джарова цитира текстовете от Етичния кодекс, които според нея са нарушили двете ѝ колежки.

 

Сред посочените от нея етични норми, погазени от медийната изява на съдийките, са и: 4.4. Колегиалните отношения между магистратите и служителите в съдебната система, независимо от мястото на служебната йерархия, трябва да се основават на взаимно уважение и толерантност чрез въздържане от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт.

 

3.5. Магистратът излага пред обществеността лично или чрез медиите мотивите за своите решения по дела, представляващи обществен интерес като същевременно избягва поведение и действия, които могат да бъдат възприети като самоизтъкване или прекомерно търсене на обществено признание.

 

Ответният сигнал на Икономова и Велкова

 

Следва сигнал от Велкова и Икономова до Етичната комисия на СРС, председателя на съда и Висшия съдебен съвет. Двете твърдят, че приемат подаването на сигнали, жалби и др. като форма на натиск срещу мнението им и ограничаване на свободата им.

 

В собствения си сигнал те отначало обясняват, че позицията на протестиращите от СРС е била представена като такава на всички в съда и тъй като те не са съгласни с нея, потърсили начин да изразят своята. Такава ни бе предоставена от екипа на "Шоуто на Слави", пишат двете съдийки. Два дни по-късно обаче ръководството на съда огласило становището на Джарова за медийната им изява. "Без да оспорваме правото на колегата да изрази мнението си в тази насока,  анализирайки отразеното в становището ѝ, намираме, че с направените в него внушения и начина на неговото оповестяване, се правят опити за натиск поради застъпената от нас позиция, противоречаща на тезата на част от колегите, поддържана и от ръководството, а именно за свръхнатовареност на съда и реалните проблеми на СРС".

 

Велкова и Икономова заявяват, че искат да поставят на вниманието на ВСС и Етичната комисия към съда квалификациите, които съдия Джарова използва в становището си: "неверни и необосновани твърдения", "принизява съдийската професия" и др. Те сочат две норми на Етичния кодекс, които според тях е нарушила колежката им: за уважаване на достойнството на всеки човек (2.1) и за това, че магистратът не предприема действия, с които би накърнил независимостта на колегите си (1.3).

 

Освен това заявяват следното: "Независимо от настоящия сигнал, ще сезираме и Съда на Европейския съюз в Люксембург, където колегата Джарова е имала възможност да проведе стаж, за да изложат своето становище относно действията ѝ като български магистрат и бивш стажант на този съд, защитаващ  основни принципи на Европейския съюз".

 

Накрая двете информират Слави Трифонов за случилото се след гостуването им при него и така СРС става тема на шоуто за втори път за една седмица, а позицията на Джарова е прочетена в ефир.

 

43 съдийски подписа до Слави Трифонов

 

Има и друга гледна точка и тя не беше представена в предаването ви, освен това е добре да се преценява коя е конюнктурно силната позиция, за да не се превръща журналистиката, съзнателно или не, в инструмент за мачкане на демократична форма на съпротива срещу произвол. Това заявяват 43 съдии от Софийския районен съд в писмо до Трифонов.

 

Те разясняват на телевизионния водещ, че авторитетът на правосъдието е обществена ценност и неслучайно магистратите са задължени да спазват Етичен кодекс. А етичните комисии провеждат добронамерена проверка между колеги без страх от дисциплинарно наказание.

 

"Участието на двете колеги, не само според колегата Джарова, чиято позиция прочетохте в ефир, постави публично и под общ знаменател съдиите от СРС и ги квалифицира като мързеливи. Същевременно досега нито съдия Икономова, нито съдия Велкова са споделяли с нас тези свои критични позиции. За тях научихме за първи път от телевизионното предаване. Затова най-естествената реакция е да използваме вътрешните механизми за саморегулация, за да ги изслушаме. В този смисъл намираме позицията на съдия Джарова, която предлага да се срещнем с тях на Общо събрание и да чуем техните аргументи, за напълно уместна и навременна", пишат съдиите до шоуто.

 

Освен това те посочват, че, за разлика от съдия Джарова, колегите ѝ Икономова и Велкова са писали на ВСС и заявяват, че ще се обърнат и към Съда на ЕС. "Обръщането към институции, които могат да служат за злепоставяне или включително – за наказване на съдия Джарова, показва подход, който е напълно различен от нейния, защото не цели добронамерен разговор между равнопоставени колеги", разясняват съдиите на Слави Трифонов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10694 |13.12.2016 Прокурор пред Фрог: На нож сме със съдиите от СРС, да не се правят на света вода ненапита . 2| 5658 |12.12.2016 Узунов атакува Христо Иванов и Калпакчиев за протестите на съдиите . 0| 3975 |07.12.2016 Съдиите излизат на протест срещу политиката на ВСС . 0| 3744 |07.12.2016 Съюзът на съдиите: ВСС прилага ”силов подход” спрямо неудобни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads