Реклама / Ads
1| 7332 |06.12.2022 НОВИНИ

Сагата с Народния театър е представлението ”Троянският кон”, който всички гледаме

.
Източник: БГНЕС
В момента има две проверки в Народния театър ”Иван Вазов”. Първата е свързана със Закона за защита от дискриминация. Втората е инициирана от министъра на културата проф. Велислав Минеков, който проверява работата на директора на първата ни трупа, договорите с външните фирми, както и актьорските заплати. Около 30 човека получават два пъти по-високо възнаграждение от директора, т.е. около 5000 лв.
 

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев посочи, че по първата проверка е получил сигнал за "тормоз на работното място". Комисията, която той е сформирал ще търси доказателства, ще изиска обяснения и ще прецени дали има нарушение от страна на Морфов към ПР-а Велислава Кръстева. Това е т.нар. "другарски съд", който ще разглежда жалбата на Кръстева и поведението на Морфов. 

 

Василев заяви: "Аз съм човекът, който е назначил Морфов. Мога и да го уволня." Според Василев позицията на Морфов като главен режисьор е прекрасна творческа длъжност. Директорът каза, че към този момент Морфов все още е на тази позиция.

 

Василев посочи по БНР, че е "Изключително щастлив от работата, която е имал с г-н Морфов." Все едно Морфов символично беше закачен на ревера, тъй като Василев припомни, че той е дал най-добрите условия за творчество, които е възможно на Морфов да има.

 

През м. март 2023г. се очаква премиерата на авторския спектакъл на Морфов, чието име е "Троянският кон". Василев каза, че е поканил Морфов да заеме поста и да влезе в неговата програма, с която кандидатства за директор на Народния театър."

 

Сякаш няма нищо случайно, защото "Троянският кон" е предстоящата постановка на Морфов, но това заглавие изглежда символично на фона на случващите се събития, защото всички се питаме: кой в момента е Троянският кон в Народния театър? Къде ѝ е мястото на политиката и кога политиката се настани трайно в театъра. До толкова, че едно очевидно политическо назначение да поставя под въпрос възможността на режисьор от такъв ранг да върши своята творческа работа.

 

Ако за някой все още не е станало ясно, че цялата ситуация има политически оттенък, съвсем скоро лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ я разясни много красноречиво пред обществото: "Депесарите на Марс ли да бъдат пратени?"

 

Към днешна дата Василев посочи, че няма право да уволнява хора без основание. От една страна звучи логично, но от друга се питаме какво точно означава това, тъй като основания винаги могат да се намерят в една или друга посока, в защита на едни или други хора.

 

Директорът подчерта, че между него и Морфов няма конфликтна ситуация. Той посочи, че конфликтната ситуация е извън неговите правомощия, защото е между двама негови служители. Тук съвсем уместен е въпросът дали като мениджър Василев няма отношение или отговорност за творческата среда и микроклимата в цялата институция, която ръководи?

 

Това, че Велислава Кръстева е придружила Ахмет Доган на предсрочните парламентарни избори на 2-ри октомври Василев определи не като "проблем", а като въпрос на "гледна точка". Василев посочи, че Кръстева винаги е била ПР на Народния театър и нищо повече. 

 

Василев призова: "Да избегнем от чисто политическия аспект" и да не се смесват нещата. А дали след всички факти и обстоятелства, които станаха публично достояние и се стигна до тук, това е възможно? Не е ли късно за това, когато политиката се настани трайно в театъра. Василев много добре осъзнава това. Този скандал показа очевидни несправедливости и спорни моменти, които за съжаление са нелечими проблеми в българското общество. 

 

Василев посочи, че няма значение какви са гражданските и политическите позиции извън театъра. За него са важни единствено служебните задължения. Наистина ли е възможно човек да отдели от себе си своите граждански и морални принципи и да си затвори очите, когато е на работа?! Приемливо ли е да си творец от голям ранг без да имаш достойнство и ценности, които защитаваш и отстояваш не само в изкуството, но и на работното си място. Всеки може сам да си отговори на тези въпроси, защото те кореспондират пряко с личното му усещане за свобода, чувство за достойнство и светоглед.

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 9110 |03.12.2022 Слава Янакиева за сагата ”Народен театър”: След 33г. – докога ще се възпроизвеждат тоталитарни модели? . 3| 3499 |02.12.2022 Евгений Кънев за Народния театър: Да се знае #КОЙ управлява България . 19| 10324 |02.12.2022 Yaşasın DPS шумоли в коридорите на Народния театър. Чувате ли го, хора? . 10| 10335 |02.12.2022 Шефът на Народния: Министърът да си направи театър имени “Александра Морфова”. Кръстева е на слугинска длъжност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads