Реклама / Ads
2| 3024 |30.03.2023 НОВИНИ

Сайт на Европейската комисия препраща към софт порно

.
Интересни препратки към онлайн портали могат да се открият на страниците на Европейската комисия. Изследователи от фирмата за киберсигурност Nord Security е открила, че в един от сайтовете на ЕК се крият линкове, препращащи към незаконни уебсайтове за стрийминг услуги, гейминг и софт порно.
 

Инцидентът, макар и с ограничен ефект, разкрива лоши стандарти за киберсигурност в части от онлайн инфраструктурата на Европейския съюз, тъй като цифровите заплахи като кибератаки и дезинформация нарастват, пишат от брюкселското издание "Politico". 


Връзките към пиратско и незаконно съдържание бяха публикувани на поддомейна school-education.ec.europa.eu на основния уебсайт на Европейската комисия, който подпомага училища и образователни институции с ресурси, програми за финансиране.


Всъщност става дума за така нареченото Black Hat SEO - набор от практики, които се използват от хакерите за повишаване на ранга на сайт или страница в търсачките чрез средства, които нарушават условията на услугата, но въпреки това би повишило класирането на страница.


Изглежда става дума за лошо управление на настройките за сигурност от страна на ЕК. Институцията е позволила външни лица да създават профили на външни уебсайтове и да включват връзки, PDF и други файлове на уебсайта на Комисията.


PDF файлове с инструкции как да създадете безплатни премиум акаунти OnlyFans и как да се гледа церемонията по връчването на наградите Оскар нелегално, все още се намират на сайта на ЕС. 


Част от проблема за блока е, че европейски институции като Комисията, Парламента и Съвета на ЕС, както и десетки негови агенции, разпръснати из цяла Европа, всички управляват свои собствени IT услуги – и много от тях са инвестирали недостатъчно в отстраняването на уязвимости в киберсигурността през годините.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2835 |29.03.2023 Нова комисия ще разследва корупцията по високите етажи на властта . 2| 2938 |28.03.2023 Нов протокол за действие при бомбени заплахи готви междуведомствена комисия . 2| 3595 |27.03.2023 Гълъб Донев обещава печалби с БЕХ в измамен сайт . 12| 3165 |26.03.2023 Дипломат №1 на ЕС: Ядрените оръжия в Беларус заплашват европейската сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads