Реклама / Ads
10| 5725 |18.09.2020 НОВИНИ

Съюзът на юристите: Да се оттегли проекта за нова конституция на Данаил Кирилов

.
Данаил Кирилов
Проектът за нова конституция, внесен от 127 депутати, да бъде оттеглен. За това призова с отворено писмо Съюзът на юристите в България (СЮБ). ”Конституцията не може и не трябва да бъде заложник на политически ходове с очакване на дивиденти по време или на политическо оцеляване”, пише Съюзът на българските юристи.
 

И напомня, че сега действащата Конституция е разработвана от "най-високо ценените ни и ерудирани юристи, като проф. Александър Янков, проф. Живко Сталев, проф. Кино Лазаров, Петър Корнажев, Христо Данов, Гиньо Ганев и др., целия състав на Юридически факултет на СУ "Св. Климент Охридски" (тогава единствен) и Института за държавата и правото на БАН. Очевидно е, че на тези имена трудно може да се противопостави екипът на Данаил Кирилов и преговарящият състав на ГЕРБ", пише Съюзът.

 

Юристите напомнят, че основният закон изисква задълбочена оценка на въздействието, както на действащия нормативен акт, така и на проекта; зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност; максимална прозрачност, публичност, участие на обществеността и преди всичко, участие на най-изтъкнатите ни юристи, както от практиката, така и от доктрината.

 
Според СЮБ в предложенията няма развити кардинални промени, които да налагат приемането на нова конституция - като промяна на формата на държавно устройство или държавно управление, или съществена промяна на обществените отношения, вследствие на дълбоки социални и структурни промени.

 

"Анализът показва палиативни изменения от компетентността на Обикновено Народно събрание и повторение на над 90% от разпоредбите на действащата Конституция", пишат те. И допълват, че някои депутати са подписали проекта, без да го четат, очевидно визирайки лидера на "Воля" Веселин Марешки.

 

Юристите алармират и че се нарушава Законът за нормативните актове, който казва, че отмяна и приемане на нов закон се допуска само ако промените са многобройни и важни.

СЮБ напомня позицията на Българската асоциация по европейско право (БАЕП) с председател Александър Арабаджиев, съдия в Съда на ЕС, че "идеята за приемане на изцяло нова Конституция подкопава устоите на крехката българска конституционна традиция, изглежда необоснована и неоправдана". Юристите са съгласни и със становището на Висшия адвокатски съвет, което е в същия смисъл.

 

"Изложеното до тук и преобладаващото мнение на юристите налагат извода, че не е налице никакво основание, предпоставки или причини за приемането на изцяло нова Конституция", се казва в писмото на СЮБ до парламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 12453 |24.07.2020 Проф. Димитър Луджев: Борисов е страхлив нарцис. Няма да се оттегли . 15| 13733 |14.07.2020 Съюзът на съдиите към прокурорите: Не бива да не си даваме сметка за очевидното . 7| 6345 |02.06.2020 Съюзът на съдиите осъди атаките срещу Лозан Панов . 7| 5009 |11.05.2020 Медиците от болницата в Карлово няма да напускат. Оттеглиха молбите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads