Реклама / Ads
7| 4836 |10.12.2023 НОВИНИ

Славов към Радев: Партиите, подкрепящи Конституцията, са избрани от над 1,6 млн. души

.
Атанас Славов
„Това изказване на Радев ме провокира да отворя сайта на ЦИК и да проверя резултатите на политическите сили, които подкрепят Конституцията. Общо са събрани на последните избори през април над 1,6 млн. гласа при 40% избирателна активност. При президентските избори втори тур президентът е получил 1,5 млн. гласа при 34% избирателна активност.. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов пред bTV,
 

"Да говори, че парламентът е нелегитимен при положение, че това е единствената национална представителна институция не съответства на неговата функция като държавен глава в парламентарна държава“, каза още той.


„Борислав Сарафов се опитва да промени имиджа на българската прокуратура. Самият факт, че се съгласи и организирахме във ВСС изслушвания по такива важни казуси като „Седемте джуджета“ например е индикация за промяна. Има воля за промяна по начина, по който работи българската прокуратура“, обясни той.

 

„Промените в Конституцията винаги се правят с оглед на бъдещето. Това е стратегически избор на обществото. Не случайно Конституцията се нарича обществен договор и харта на ценностите. Промените в сферата на правосъдието стоят на дневен ред от десетилетие. Ние изпълняваме наши поети ангажименти“, каза Славов.


Той очаква да се запази основната идея на този законопроект, а именно да се гарантира пълната независимост на съда и отчетността на прокуратурата. „Първоначалната идея е да има самостоятелни Висш съдебен съвет, Висш прокурорски съвет, вярвам, че ще се постигне това съгласие. За мен основното е съдиите да се самоуправляват и да са независими. В тази част имаме подкрепа от Венецианската комисия и нашите партньори. Важно е прокуратурата да бъде отчетна пред обществото“, обясни правосъдният министър.

 

„Със сигурност има влияние в съдебната система и настояването за самоуправление и независимост на съда е, за да имаме превенция срещу това политическо или корпоративно влияние. Настояването за отчетност в прокуратурата е именно тя да не допусне да се използва за инструмент за разчистване на някакви сметки, които сме виждали през годините“, заяви Славов.


Той коментира и това кой през годините е най-добрият главен прокурор от началото на демократичните промени до днес. „Считам, че за съжаление са малко хората, които отговарят на тези високи изисквания за професионални и нравствени качества. Едно от имената, което безспорно се свързва с професионализъм, което не допусна форма на разчистване на средства е проф. Борис Велчев. За всички останали имаше крилати фрази“, добави Славов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3873 |10.12.2023 PR експертът Диана Дамянова: Дошъл е моментът да се сключи една истинска коалиция . 3| 3643 |10.12.2023 Петър Витанов: Има нужда от алтернатива на сглобката, самите участници се срамуват от нея . 10| 7972 |10.12.2023 Българинът, който работи с NASA: Сателитът ни е 100% произведен в България . 11| 3975 |10.12.2023 Асена Сербезова: Министър Хинков не разбира какво е свръхзадлъжнялост и платежоспособност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads