Реклама / Ads
11| 4677 |13.02.2015 НОВИНИ

Съюзът на съдиите гневен на премиера Борисов за "Червеи"

.
Премиерът Бойко Борисов и партията му ГЕРБ да не раздават препоръки на съдебната власт на кого да повдига обвинения и как да решава делата, а да проведат съдебната реформа. Това заяви Съюзът на съдиите в становище, провокирано от последните изявления на Борисов за разработката "Червей" и декларацията на ГЕРБза осъдителната присъда на Цветанов.
 
Становището на съюза е в принципна защита на независимостта на съдебната власт. То на практика защитава не само състава на Софийския апелативен съд - Елена Каракашева, Спас Иванчев и Петър Михайлов, потвърдил присъда на Цветанов, но и председателката на Софийския градски съд Владимира Янева (одобрила СРС-тата по "Червей") и прокуратурата (получила препоръка да повдига обвинения по разработката), както и Върховния касационен съд, на който предстои да разгледа делото на Цветанов.

"В последните дни отново сме свидетели на опити за намеса от страна на представители на политическата власт в работата на съдебната. В свои изявления министър-председателят на Република България пред медиите препоръча на прокуратурата да повдигне обвинения на лица, свързани с т.нар. разработка "Червеите", взе отношение по вината им и отговорността, която трябва да понесат. В декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание от името на парламентарната група на политическата партия ГЕРБ, се правят недопустими внушения, че правосъдните органи в България са "подопечни" на опозиционна политическа партия, че потвърдената на втора инстанция осъдителна присъда срещу г-н Цветан Цветанов е сравнима с присъдите на Народния съд. Подобна политическа проява на управляваща партия може да се схване като опит за въздействие върху върховната съдебна инстанция по висящ съдебен процес и за дискредитиране на независимостта на съда като базисна ценност на правовата държава", пише Съюзът на съдиите.

И за пореден път напомня на политиците, че конституционният принцип за независимост на съдебната власт "изисква въздържане от страна на представителите на другите две власти от всякакви действия, които биха могли да бъдат възприети като намеса в осъществяването от страна на органите на съдебната власт на техните функции".

"Публичните изявления на високопоставени представители на изпълнителната и законодателната власт, в които се съдържат предварителни заключения за извършени престъпления, определя се кои лица следва да бъдат задължително оправдани и кои да бъдат привлечени към наказателна отговорност, като се посочват и обстоятелствата, с които да бъде съобразен размерът на наказанието им, представляват заплаха за правовата държава. Всички тези въпроси са от компетентността на органите на съдебната власт - прокуратурата и съда, а в конкретните случаи решаването им е предстоящо по съответния процесуален ред", пише в становището.  В него се напомня, че България вече е осъждана от Европейския съд по правата на човека за подобни изказвания.  

"Припомняме, че представителите на изпълнителната и законодателната власт разполагат с други легитимни и ефективни средства да съдействат за установяването на принципите на правовата държава и ефективността на съдебната власт. Дължимите действия в тази насока са осигуряването на необходимите законодателни промени за осъществяване на действителна съдебна реформа и придържането към държавнически подход при конституирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него. От изпълнението на тези политически ангажименти към съдебната власт пряко зависят и доброто й управление, и недопускането на порочни практики в дейността на прокуратурата и съдилищата", заявяват в заключение от ССБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7033 |10.02.2015 Съюзът на учените: Професори и доценти масово плагиатстват . 4| 4891 |05.02.2015 Московски гневен: Синдикатите лъжат, че пощите се приватизират . 17| 10158 |02.02.2015 Изненада. 2-ма от съдиите във ВАС за лиценза на КТБ вече били ясни? . 1| 4446 |14.01.2015 Съдиите от ВКС поискаха да изслушат кандидатите за председател

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads