Реклама / Ads
8| 5446 |01.02.2013 НОВИНИ

Само 113 били излъгани с топлото

.
След проверката на 402 хил. домакинства, които са значителна част от потребителите на „Топлофикация” София, бяха открити грешки в едва 113 апартамента. Това са резултатите от проверката на декемврийските сметки за парно, обяви изпълнителният директор Стоян Цветанов.
 

"Разликата в сметките ще бъдат отстранена при следващата - февруарска сметка. Вината за тези грешки е на двама наши служители и на едно от дяловите разпределения", обясни той.

"Този въпрос съществува от последните 10 години, откакто беше създадено дяловото разпределение. Разликата между всички направени проверки през годините, е че в момента в "Топлофикация" текат 4 проверки. Важно за обществото е "Топлофикация" - София да бъде постоянно проверявана", каза Цветанов.

Ежедневно следим сигналите и проверките на сметките за отопление на софиянци продължават, каза на пресконференция Боян Паунов, ръководител на групата, която се занимава с проверката на сметките за отопление в София. Отговорили сме на 439 сигнала по електронна поща, обясни той.

По негови думи, декември 2012 година е бил най-студеният месец, с най-много дни с температури под 0 градуса, което е увеличило с 21% средното потребление на топлоенергия.

В тези 79 сгради с повишена консумация, проверката показва, че болшинството са нови сгради. В последните години, при новото строителство има голяма динамика и честа смяна на собствеността. Повече от 51% от нашите клиенти са доплащали завишен прогнозен дял. След изготвяне на изравнителните сметки, проверките показват, че около 7000 клиенти не са осигурили достъп до отчитане, според което е начислено максимално потребление. Не малка част от хората нямат монтирани топлинни водомери, както и топломери, обясни той.

От тази година "Топлофикация" - София сменя философията за отчитане на топломерите в абонатните станции, каза Стоян Цветанов. Постепенно ще преминем към отчитане на топломерите в абонатните станции по дистанционен път. Това ще помогне, от една страна, да няма човешка намеса при отчитането, както и ще се съкрати времето на отчитане, обясни той.

По негови думи, ще се направи промяна в начина на отчитане на топлоенергия, и ще се поиска преминаване към месечно отчитане на уредите за дялово разпределение. Ще поискаме задължително засичане на нулевите дялове през отоплителния сезон. В изравнителната сметка всичко това се отчита, но не е коректно, спрямо останалите хора в блока, които не са заявили нулеви дялове, обясни Цветанов.

Още следващата седмица "Топлофикация" - София ще внесе предложение в Столичния общински съвет да се инициират законодателни промени за преносимост на данните от дялово разпределение, каза още той.

Фирмите за дялово разпределение имат своето място на пазара, не бих искал да стигнем дотам, че да махнем топлинните счетоводители, тъй като се казва, че ще се внесат законодателни промени за махане на топлинните счетоводители. В случай, че наистина се стигне дотам, ние ще предложим да поемем дяловото разпределение в цяла София, каза още Цветанов.
Форумите обаче загряха след изявлението на шефа на столичната "Топлофикация". Недоволни абонати не можеха да повярват, че само 113 са сгрешените сметки. Десетки столичани дават примери с досегашни сметки и тези за декември, които били между 100 и 150 на сто по-високи, което според тях било абсурдно. Много от тях се заканват да съдят "Топлофикация".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5871 |30.01.2013 М. Найденов: Над 2000 дка са били продадени на безценица при тройната коалиция . 8| 5469 |28.01.2013 Дюните ни били... гора . 5| 8291 |28.01.2013 Йоско си живял с истинска самоличност в Гърция . 10| 6142 |27.01.2013 Новите депутатски автомобили за 1,5 милиона лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads