Реклама / Ads
2| 3174 |23.12.2022 НОВИНИ

Само три партии се отзоваха на среща с ПП по темата за сформиране на кабинет

.
ПП в парламента
На поканата за разговори с ПП относно съставяне на кабинет, се отзоваха БСП, ”Демократична България” и ”Български възход”. ГЕРБ-СДС, ДПС и ”Възраждане” не отидоха на срещата. Това на практика постовя под въпрос изобщо дали ще може да се реализира втория мандат.
 

 Кандидат-премиерът на ПП акад. Николай Денков обяви, че основната цел е да представят докъде са стигнали в процеса по подготовка на програмната декларация, която включва национални приоритети и задачи, около които парламентарните групи намират консенсус. 

 

"На 5 януари тази програмна декларация да бъде включена за гласуване в пленарна зала. В зависимост от резултатите от това гласуване, ще последват следващите стъпки. Ако тя не получи подкрепа, ще върнем мандата неизпълнен“, каза акад. Николай Денков.

 

Кирил Петков припомни какви са приоритетите на "Продължаваме промяната" с акцент върху влизането на България в Шенген и Еврозоната. Разделили сме приоритетите на три основни, с фокуса върху влизането на България в Шенген и Еврозоната. "Намаляване на неравенствата - минималната работна заплата трябва да е 50 на 100 от средната. Това е справедливо. Минимални прагове за медицинските работници, младите лекари и сестри. Индексация на пенсиите, която да изпреварва инфлацията.Подобряване на условията за правене на бизнес в България. Приемане на законите за ПВУ. Промяна в ЗОБ, личния фалит. Пакет "Справедливост" - голяма част съгласие за всички закони, които са ни нужни, за да имаме съдебна система. Имаме обща възможност въпреки току-що отхърленото вето, има възможност за продължаване на този дебат. Реформата в КПКОНПИ. Механизмът за разследването на главния прокурор. Никой не трябва да бъде над закона, никоя власт не трябва да бъде безконтролна. Ако обединим усилия около тези приоритети, влизането ни в Шенген може да стане реалност", уверен е Петков.

 

Асен Василев изрази радост, че партиите са се събрали отново в този формат. "Той е недостатъчен за правителство, но това не пречи да свършим добра работа. Независимо дали ще има правителсство с втория, третия мандат, или нови избори, влизането в Шенген и Еврозоната са цели, за да тръгне страната напред, за да ни направи по-богати и по-европейци в смисъл на справедливост и правен ред. Колкото по-рано започнем разбирателство по тези приоритети, толкова по-добре. Има конкретни задачи, околко които би било добре да се обединим. Да направим усилие да съкратим сроковете, за да приемем Закона за противодействие на корупцията. Според нас, имайки предвид, че това е закон и за ПВУ, без него няма как да изпратим искане за втория транш от средства, би било добре законът да бъде приет в рамките на това Народно събрание, даже в случай, че то не излъчи кабинет", отбеляза той.

 

"Промяна в позицията на БСП за България няма - тук сме в знак на потвърждение на разбирането ни, че страната има нужда от работещ парламент и сформиране на мнозинство и правителство", заявиха социалистите.

 

Георги Гьоков (БСП) посочи, че държат на традиционните си политики: намаляване на неравенствата и бедността. "Предложенията ни са за сериозни стъпки за достоен живот за всички български граждани. Разбира се, подкрепа и за икономиката", уточни той, като приветства иновативния подход за съставянето на програмна декларация.

 

Христо Иванов (ДБ) подчерта, че е нужно управление не какво да е, а такова, което да движи страната напред. "Дори вторият мандат да не успее, вашите усилия ще бъдат изключително полезен за страната. Това, че тук има празни столове, за мен е разочароващо", посочи той, като припомни, че ДБ се явиха на срещи с ГЕРБ и с техния кандидат-премиер Николай Габровски., припомня "Новини. бг".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2925 |23.12.2022 Доц. Киселова: Страхувам се, че ще гласуваме без машини, а само с хартия . 0| 2898 |23.12.2022 Нови разговори на ПП с другите партии в опит за съставяне на правителство . 8| 3962 |22.12.2022 Атанас Атанасов от ДБ посочи, че има огромно противоборство между статуквото и новите реформаторски партии . 0| 3630 |22.12.2022 Министър Шишков отговори на депутатско обвинение: Разплатено е само построеното по магистралите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads