Реклама / Ads
1| 5128 |04.12.2017 НОВИНИ

Само във Фрог четете част от мотивите на ВКС по делото „Килърите “

.
Бандата "Килърите"
Касационният състав споделя изцяло заключението на апелативния съд, че тези трима подсъдими са имали решаваща роля за осъществяване на двете убийства, като физическите извършители са изпълнявали техните указания. Те са третирали човешкия живот като търговски продукт, превърнали са го в предмет на престъпна сделки са създали престъпен механизъм на изпълнение на физически екзекуции.
 

Това пише в мотивите си ВСК  по делото „Килърите “ срещу Петър Стоянов-Сумиста , Георги Вълев и Васил Костов-Кеца. Както Фрог  първи съобщи в петък тримата окончателно получиха възможно най-тежките присъди-доживотен затвор без право на замяна. От документа  на висшите магистрати става ясно, че  полицейският служител Валентин Цоновски  всъщност стои зад безпрецедентното разкритие на престъпната банда.

 

Съдебният състав отбелязва още: Изложените съображения за изключителната тежест на извършените престъпления и високата степен на обществена опасност на тримата подсъдими се подкрепят от данните по делото и обосновават извода, че целите на наказанието, посочени в чл.36 от НК не могат да бъдат постигнати чрез по-леко наказание. Касационният състав не намира основание за промяна на определението „доживотен затвор“.

 

 В мотивите си съдиите от ВКС  пишат: Съдът е изложил дължимите  мотиви за решението си, че всеки от подсъдимите е осъществил обективните и субективни признаци на престъпленията  по чл . 116 от НК , като е аргументирал наличието на квалифициращите им белези и формата на съучастие. Мотивите на въззивната  инстанция са изготвени по начин, удовлетворяващ изискванията на процесуалния закон. Неоснователно е оплакването, че съдът е допуснал съществено процесуално нарушение, тъй като не е уважил доказателствени искания на защитата. Налице са надлежни решения на председателя на Шуменския окръжен съд за използване на СРС -подслушване и наблюдение.

 

Неоснователни са възраженията на защитата във връзка с допускането до разпит на свидетеля Валентин Цоновски . Той е бил ангажиран като оперативен служител в разкриване на процесните  престъпления  и в показанията си възпроизвежда обстоятелства по организацията на оперативно-издирвателната  дейност. На зададените му въпроси съобщава, че част от свидетелите по делото  сами са пожелали да дадат показания, които са от значение за установяване на обективната истина. Не може да се възприеме и възражението за нарушаване на принципа на публичност.

 

ВКС  уточнява, че подсъдимите не са действали в съучастие с друг, посочен от прокуратурата за член на „Килърите “ Райчо Стойнев. Последният на практика  бе оправдан още на предходната инстанция . Отбелязано е, че времето за подготовка на убийствата е малко  по-късо от това, което разследващите са посочили в обвинителния акт. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4817 |02.12.2017 Слободан Праляк се самоубил с цианкалий . 0| 7887 |01.12.2017 Само във Фрог: МВР задържа по спешност Туцо от „Килърите “, за да не избяга заради 10-годишната си присъда . 2| 4777 |01.12.2017 Фрогоко: Къде са безплатните билети при мръсен въздух в София? . 6| 7831 |01.12.2017 Кристиан Кръстев: Не е пилотска грешка навлизането на самолета с Борисов в Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads